Ośrodek znajduje się na terenie dawnej cegielni, w miejscowości Jastrząb, w pobliżu Zalewu Porajskiego. Gdy w 2017 roku to miejsce zobaczyli przyszli właściciele - Bogusław Kutyba i Elżbieta Matusek, od razu wiedzieli, że chcą stworzyć tu nowoczesne gospodarstwo z hodowlą kóz alpejskich i produkcją sera. Kompleks wymagał jednak generalnej modernizacji.
– Naszym marzeniem było stworzenie miejsca, gdzie czas płynie wolniej, kuchnia jest zdrowa i naturalna – mówi Elżbieta Matusek z Jurajskiego Koziołka.
Przemiany
Prace modernizacyjne ruszyły w 2018 roku. Niestety, pandemia koronawirusa sprawiła, że przedsiębiorstwo znalazło się w trudnej sytuacji finansowej. Kryzys dotknął wówczas wiele firm. Powolne odmrażanie gospodarki, ścisły reżim sanitarny, ograniczenie liczby klientów negatywnie wpłynęły na życie przedsiębiorców. Na szczęście z pomocą ruszyła Unia Europejska, uruchamiając dodatkowe środki dla prowadzących działalność.
– Nigdy wcześniej nie korzystaliśmy z unijnego wsparcia. Przygotowanie wniosku nie było łatwe, szczególnie że nasz projekt zakładał realizację robót budowlanych – wspomina Elżbieta Matusek. – Z pomocą pracowników Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości, którzy odpowiadali nasze pytania i wyjaśniali wątpliwości, udało się pozyskać środki z Funduszy Europejskich. Przeznaczyliśmy je na modernizację głównego budynku, w którym można teraz nocować – podkreśla.
Prace objęły między innymi modernizację dachu, wymianę okien, montaż ogrzewania podłogowego oraz stworzenie dwunastu pokoi z łazienkami.
Po pierwsze: edukacja
– Naszą grupą docelową są grupy szkolne i kolonijne, ale przyjmujemy wszystkich gości. Dla najmłodszych organizujemy warsztaty edukacyjne, pokazując, jak wygląda życie na wsi i że mleko nie jest z kartonu – śmieje się Elżbieta Matusek. – W naszej zagrodzie mamy stado ponad stu kóz i koziołków alpejskich. Są także alpaki, owce, osiołek. Dzieci mają więc możliwość dowiedzenia się wielu ciekawostek na temat zwierząt gospodarskich. W trakcie zajęć pokazujemy im, jak prawidłowo doić kozy, uczymy też wytwarzać sery. Zależy nam, by z wiedzą o wartościach produktów lokalnych dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców. Działamy w myśl naszego motta „Co wydasz na zdrową, dobrą żywność, nie wydasz na leki” – podkreśla.
Jurajski Koziołek należy do Stowarzyszenia Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego, którego jednym z celów jest propagowanie idei zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Gospodarstwo za swoją działalność otrzymało już wiele wyróżnień. Ośrodek jest między innymi laureatem drugiego miejsca w dwudziestej edycji ogólnopolskiego konkursu „Sposób na sukces”, który odbywa się pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Gospodarstwo otrzymało również Puchar Wiceprezesa Rady Ministrów za hodowlę kóz alpejskich i produkcję naturalnych, zdrowych wyrobów z mleka koziego.
– Zamierzamy rozwijać nasze gospodarstwo i rozszerzyć ofertę o usługi gastronomiczne, głównie produkty wytwarzane z koziego mleka. Jeśli tylko będzie możliwość, sięgniemy znów po unijne wsparcie, ponieważ jest to doskonały i — co najważniejsze — bezpieczny sposób na podniesienie konkurencyjności firmy. Aktualnie rozważamy środki na zieloną energię – zaznaczają właściciele.
Jurajski Koziołek to przykład dobrze zainwestowanych unijnych dotacji i potwierdzenie, że Śląskie ma wiele do zaoferowania swoim mieszkańcom i licznie odwiedzającym region turystom.
Projekt: Dywersyfikacja świadczonych usług sposobem na wzmocnienie konkurencyjności firmy i niwelacje negatywnego wpływu epidemii COVID 19 na poziom przychodów firmy
Wartość przedsięwzięcia: ponad 777 tys. zł
Dofinansowanie z UE: 500 tys. zł
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej — Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?