Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szynka pieczona w cieście. Tradycyjny przepis na Wielkanoc. Staropolski sposób na delikatne mięso, które rozpływa się w ustach

Redakcja
Pieczenie szynki w cieście sprawia, że mięso staje się delikatne
Pieczenie szynki w cieście sprawia, że mięso staje się delikatne Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Szynka z tego przepisu jest niesamowicie aromatyczna, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki temu, że pieczemy ją w prostym do przygotowania cieście. Możesz przygotować ją na Wielkanoc lub inne, rodzinne spotkanie, kiedy chcesz zachwycić swoich gości odświętnym daniem.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie propozycję prawdziwie świątecznego dania, czyli szynki gotowanej, a następnie pieczonej w cieście. Zainspirował mnie przepis z książki kucharskiej Marzenny Kasprzyckiej „Kuchnia polska” z 1987 roku. Pieczenie szynki w cieście sprawia, że mięso staje się bardzo delikatne i rozpływające w ustach. Tę metodę wykorzystuje się również podczas przygotowania słynnej polędwicy Wellington. Szynka pieczona w cieście to staropolskie danie, które od dawien dawna podawano na Wielkanoc. Odświętność potrawy podkreślał fakt, że do przygotowania ciasta, zamiast masła, używano dużej ilości smalcu. Przygotowanie szynki pieczonej w cieście nie jest pracochłonne. Można wręcz powiedzieć, że szynka robi się sama, choć zajmuje jej to dużo czasu. Mięso trzeba bowiem najpierw namoczyć, a następnie gotować na małym ogniu. Jeśli planujesz przygotowanie szynki pieczonej w cieście np. na Wielkanoc, zrób to najlepiej dzień wcześniej.

Szynka pieczona w cieście – tradycyjny przepis na Wielkanoc i nie tylko

Składniki:

  • 1 kg surowej wędzonej szynki,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • mały seler,
  • 2 cebule,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • liść laurowy.

Na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 100 ml zimnej wody,
  • 350 g smalcu,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania blachy,
  • bułka tarta do wysypania blachy.

Jak przygotować tradycyjną szynkę pieczoną w cieście?

  1. Zaczęłam od namoczenia szynki. Umieściłam ją w całość w misce z wodą i zostawiłam na kilka godzin.
  2. Umyłam i obrałam warzywa, pokroiłam je na mniejsze części.
  3. Szynkę i warzywa umieściłam w garnku i nalałam tyle wody, aby całość była przykryta.
  4. Gotowałam szynkę z warzywami 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie zdjęłam garnek z ognia i zostawiłam szynkę w wywarze do ostygnięcia.
  5. Przygotowałam ciasto. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam wodę, smalec, sól i pieprz. Zagniotłam ciasto, uformowałam z niego kulę i wstawiłam na godzinę do lodówki.
  6. Szynkę wyjęłam z wywaru i osuszyłam. Oblepiłam ją dokładnie ciastem.
  7. Blachę wysmarowałam mąką i wysypałam bułką tartą. Wyłożyłam szynkę na blachę. Ponakłuwałam ciasto widelcem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałą godzinę.
  8. Po wyjęciu szynkę można kroić na plastry.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szynka pieczona w cieście. Tradycyjny przepis na Wielkanoc. Staropolski sposób na delikatne mięso, które rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto