Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie bez mięsa. W tym daniu przemycisz porcję białka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kotlety z soczewicy świetnie smakują podane z surówką z marchewki i chrzanu.
Domowe kotlety z soczewicy świetnie smakują podane z surówką z marchewki i chrzanu. Anna Daniluk
Soczewica to roślina strączkowa, która szybko się gotuje, a w kuchni roślinnej jest istotnym źródłem białka. Masę na kotlety z soczewicy można połączyć z ulubionymi warzywami, aby najmłodsi domownicy mogli zjeść urozmaicony posiłek. Możesz świętować nim Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa przypadający 20 marca. Podpowiadamy przepis na sycące kotlety z soczewicy.

W skrócie

Soczewice warto połączyć z ugotowanym brązowym ryżem, aby kotlety zawierały jeszcze więcej błonnika. Najlepiej w proporcji szklanka ugotowanej soczewicy i połowa szklanki ryżu. Jednak nie jest to konieczne, aby uzyskać zwartą konsystencję. Oto przepisy na pieczone kotlety z soczewicy na rodzinny obiad.

Kotlety z soczewicy – przepis na obiad

Liczba porcji: 9-12 kotletów
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy np.: czerwonej,
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 30 g mąki kukurydzianej lub zmielonych płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 20 ml oleju rzepakowego.

Opcjonalnie:

  • 40 g bułki tartej do panierowania

Jak zrobić kotlety z soczewicy?

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę należy wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody i posolić do smaku. Soczewice należy gotować do miękkości przez 12 minut.
  2. W tym samym czasie należy gotować brązowy ryż. Będzie gotować się dwa razy dłużej niż soczewica, więc warto nastawić gotowanie w tym samym czasie.
  3. Jeśli soczewica nie wchłonęła całej wody, to należy ją odcedzić. Do ugotowanej soczewicy należy dodać przyprawy (poza kminem rzymskim) i dokładnie wymieszać.
  4. Cebulę, czosnek i marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę można także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  5. Na rozgrzanej patelni trzeba wlać olej i smażyć warzywa wraz z kuminem do momentu uzyskania złotego koloru.
  6. W szerokiej misce należy połączyć wystudzoną soczewicę, ugotowany brązowy ryż, jajka, mąkę kukurydzianą i podsmażone warzywa.
  7. Masę na kotlety z soczewicy trzeba dokładnie wymieszać i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego.
  8. Zwilżonymi dłońmi trzeba formować kotlety z soczewicy i obtaczać w bułce tartej. Można także nie panierować kotletów, a kotlety z soczewicy formować przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciastek.
  9. Uformowane kotlety należy kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Gotowe kotlety z soczewicy trzeba piec przez 20 minut w 180° Celsjusza.

Sposób podania

Pożywne kotlety z soczewicy pieczone w piekarniku świetnie smakują z ćwikłą z chrzanem, z ogórkami kiszonymi lub surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Takie kotlety z soczewicy można także podać w roli wegetariańskich burgerów, które wkłada się do bułki np.: kajzerki. Pyszne kotlety soczewicowe można także podawać tak jak mielone, czyli w towarzystwie purée ziemniaczanego.

Czytaj także: Chrupiące placki z ryżu w stylu zero waste. Łatwy przepis na danie ze składników znalezionych w lodówce

Sos do kotletów

Do kotletów z soczewicy warto też podawać dodający smaku sos. Szczególnie polecamy sos chrzanowy albo sos czosnkowy. Ponadto można także podać domowy ketchup lub sos tzatziki. Każdy z nich wzmocni smak kotletów.

Czytaj także:

Wegańskie kotlety z soczewicy

Jeżeli chcecie uzyskać wegański przepis to w miejsce jajka, trzeba użyć dodatkowej łyżeczki zmielonego siemienia lnianego albo łyżkę masła orzechowego. Masę na kotlety z soczewicy należy dokładnie wymieszać i pozostawić na 5 minut, aby siemię lniane mogło lepiej związać strukturę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie bez mięsa. W tym daniu przemycisz porcję białka - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto