MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna sałatka z awokado na zdrową kolację. Poznaj przepis z chrupiącym koprem włoskim. Sposób na zdrową zachciankę

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Obłędnie smaczna sałatka z awokado z dodatkiem kopru włoskiego, pomarańczy i grejpfruta to znakomite przekąska na zdrową kolację lub niecodzienny podwieczorek. Danie nabiera wyjątkowego smaku dzięki użyciu octu jabłkowego i świeżego imbiru. Wypróbuj sałatkę z awokado, która wesprze odchudzanie.

W skrócie

Najlepsza sałatka z awokado może przybierać różne formy. Tym razem proponuję lekkostrawną sałatkę, która doskonale działa na trawienie. Przysmak sprawdza się także w roli lekkiej przystawki. Marynowany koper włoski można zrobić ze znacznym wyprzedzeniem. Trzymany w lodówce nadaje się do spożycia nawet przez cztery tygodnie. Koper włoski znany również jako fenkuł ma lekko anyżowy smak i zapach. Jeżeli lubicie takie smaki, to polecam utłuc gwiazdki anyżu i dodać je do marynaty. Co więcej, do marynaty sprawdzi się także użycie 1/2 łyżeczki gorczycy lub ziaren kolendry. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami w trakcie robienia domowej sałatki z awokado.

Widok z góry na sałatkę z awokado dla całej rodziny
Zdrowa i lekka sałatka z awokado, pomarańczy i marynowanego kopra włoskiego to sposób na dostarczenie porcji witamin. Getty Images/sveta_zarzamora/zdjęcie ilustracyjne

Sałatka z awokado – prosty przepis do zjedzenia

Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 20 minut + wcześniejsze marynowanie kopru włoskiego.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 1 grejpfrut,
  • 1 bulwa kopru włoskiego,
  • 1 pomarańcza,
  • 20 g ugotowanej ciecierzycy z puszki lub ze słoika.

Marynata do kopru włoskiego:

  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru.

Sos do sałatki z awokado:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty.

Do podania:

  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić sałatkę z awokado?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku poszatkowałam koper włoski na cienkie paski przy pomocy ostrej mandoliny.
  2. Do miski wlałam ocet jabłkowy, miód i 250 ml wody. Marynatę posoliłam i wymieszałam.
  3. Pomarańczę obrałam i odkroiłam z białej części. Następnie pokroiłam w cienkie plastry.
  4. Do miski z marynatą dodałam plastry pomarańczy, posiekany koper włoski i świeżo starty imbir.
  5. Koper włoski marynuję przez godzinę, choć najsmaczniejszy jest po marynowaniu przez 24 godziny w lodówce.
  6. Po tym czasie odcedziłam składniki z marynaty i przygotowałam pozostałe produkty do sałatki.
  7. Czerwoną kapustę poszatkowałam na cienkie plastry i wsypałam do szklanej miski.
  8. W małym słoiku połączyłam 2 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, oliwę z oliwek i szczyptę soli z czarnym pieprzem.
  9. Składniki sosu dokładnie wymieszałam.
  10. Grejpfruta obrałam, podzieliłam na cząstki. Awokado przekroiłam wzdłuż na pół, usunęłam pestkę i pokroiłam w plastry.
  11. W misce wymieszałam czerwoną kapustę, awokado, marynowany koper, skropiłam sosem i posypałam natką pietruszki.
  12. Dodałam ugotowaną ciecierzycę.
  13. Składniki na sałatkę z awokado można także rozłożyć na czterech talerzach, tworząc estetyczną kompozycję i tuż przed podaniem skropić sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna sałatka z awokado na zdrową kolację. Poznaj przepis z chrupiącym koprem włoskim. Sposób na zdrową zachciankę - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto