Spis treści
Chlebek bananowy zero waste
Modny obecnie kulinarny trend zero waste zakłada oszczędność i niemarnowanie jedzenia. Jednak nie zawsze udaje się tak przemyśleć zakupy, by wykorzystać każdy produkt. Warto wówczas poszukać przepisów z użyciem np. zbyt dojrzałych owoców.
Jeśli w Twojej kuchni zalegają zbyt już dojrzałe banany, to mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi, jak możesz je wykorzystać. Z bananów przygotujesz np.:
- placuszki bananowe,
- bananowe muffinki,
- ciastka owsiane z bananami,
- chlebek bananowy.
Mamy dla Ciebie niezawodny przepis na chlebek bananowy z suszoną żurawiną i posiekanymi orzechami nerkowca. To pyszny, wilgotny i aromatyczny wypiek, który jest także bardzo prosty do wykonania. Wystarczy rozgnieść banany, np. tłuczkiem do ziemniaków, i zmiksować je razem z wszystkimi składnikami.
Do chlebka bananowego możesz dodać także:
- rodzynki,
- szczyptę cynamonu,
- szczyptę imbiru,
- kawałki posiekanej czekolady,
- kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Nasza rada: Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Warto zamrozić kilka porcji chlebka, owijając np. 4 kromki folią spożywczą, a następnie wkładając do woreczka na mrożonki. Gdy najdzie nas ochota na słodkie śniadanie, wystarczy wyjąć chlebek bananowy z zamrażalnika na ok. 30 min. wcześniej i gotowe.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować chlebek bananowy:
Prosty przepis na chlebek bananowy
(czas przygotowania: ok. 1 godzina)

Składniki:
- 5 dojrzałych bananów średniej wielkości
- 125 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
Jak zrobić chleb bananowy?
- Umyj i obierz banany. 4 banany rozdrobnij widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, 1 banan pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Wciąż ucierając dodawaj kolejno jajka i mąkę.
- Na koniec dodaj roztarte banany i ucieraj jeszcze ok. 1 minutę.
- Wyłącz mikser, a do ciasta dodaj pokrojone banany, orzeszki i żurawinę. Całość wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz chleb bananowy ok. 40 min. w 170 stopniach. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka do szaszłyków - wbij patyczek w chlebek bananowy, jeśli patyczek będzie czysty to znak, że ciasto gotowe, a jeśli będzie obklejony ciastem to zostaw chlebek jeszcze w piekarniku na następne 5 min.
Chlebek bananowy gotowy. Życzymy smacznego!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Może pora na nową patelnię?

Fiskars
Fiskars Hard Face OH 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal
Tefal Daily Cook G7314055 26 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Valdinox
Valdinox Expert 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, niena…

Zwilling
Zwilling Vitality 24 cm 66467-240-0
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Funkcj…

Tefal
Tefal Ingenio Black 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Funkcj…

Tefal
Tefal Ingenio Preference L9550402
Funkcje dodatkowe:odłączana rączka, spód z efektyw…

Lamart
Lamart Multicolor LT1013
Funkcje dodatkowe:powłoka nieprzywierająca;Gwaranc…

Valdinox
Valdinox Space 20 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, równo…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji