MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe krówki. Tradycyjne, polskie cukierki w prostym i pysznym wydaniu

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Krówki mogą służyć za mały prezent dla zagranicznych przyjaciół.
Krówki mogą służyć za mały prezent dla zagranicznych przyjaciół. Anna Moyseowicz
Krówki są jednymi z najbardziej lubianych słodyczy w Polsce. Te pyszne, miękkie cukierki rozpływają się w ustach. Wykonuje się je zaledwie z kilku prostych składników, a mimo to zachwycają swoim smakiem. Zobacz, jak zrobić domowe krówki, którymi zaskoczysz rodzinę i przyjaciół, a także jak uzyskać wersję ciągnącą się i kruchą. Podaję sprawdzony przepis.

Spis treści

Krówki cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale także za granicą. Są często przywożone z naszego kraju jako pamiątka dla przyjaciół i rodziny, co tylko podkreśla ich wyjątkowy status. Z kolei Polacy kupują je jako słodką przekąskę do kawy czy herbaty, nie zastanawiając się nawet nad ich wyjątkowością. Poniżej podajemy przepis na domowe krówki, jeszcze lepsze niż sklepowe, bo zrobione z wybranych samodzielnie, jakościowych składników i bez zbędnych konserwantów.

Zobacz, jak robiłam domowe krówki

Przepis na domowe krówki

Liczba porcji: 20 sztuk
Czas przygotowywania: 1,5 godziny + czas zastygania
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 100 gramów masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 36%,
  • 1,5 szklanki cukru.

Czytaj też: Oto słodycze lat 90. Krówki ciągutki, gumy kulki i bransoletki z cukierków. Niezapomniane smaki dzieciństwa

Jak domowym sposobem zrobić krówki?

  1. Wszystkie składniki umieść w garnczku o grubym dnie tak, by się nie przypaliły. Opcjonalnie można dodać cukier wanilinowy. Jeżeli bardzo lubimy słodkości, można też dodać więcej cukru, choć z powyższych proporcji powstają bardzo słodkie cukierki.
  2. Składniki podgrzewać na małym ogniu i często mieszać, by nie przypalić. Należy uważać, by masa nie wykipiała.
  3. Po ponad godzinie masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor.
  4. Masę wylewamy do wybranego naczynia, na przykład blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie można pokusić się o dodatkowe składniki, jak drobno posiekane orzeszki, kawałki czekolady czy też delikatne posypanie masy grubą solą.
  5. Po kilku godzinach masa zastyga. Kroimy ją w kawałki i gotowe!

Co zrobić, aby cukierki krówki były kruche? Jest na to prosty sposób!

I krówki ciągnące, i kruche mają swoich zwolenników. By uzyskać te pierwsze, należy gotować masę krócej i w wyższej temperaturze, a także jeść je na drugi dzień. Jeśli jednak wolimy krówki kruche, gotujmy masę na małym gazie nawet przez półtorej godziny. Krówki powinny być kruche, lecz jeśli wciąż będą się ciągnąć, odczekajmy kilka dni, aż cukier się skrystalizuje.

Gofry jak na wakacjach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowe krówki. Tradycyjne, polskie cukierki w prostym i pysznym wydaniu - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto