MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Te mazurki wielkanocne to prawdziwe delicje. Oto 6 najlepszych przepisów na mazurki, które będą hitem na świątecznym stole

Redakcja
Zobacz 6 bezkonkurencyjnych przepisów na wyśmienite mazurki wielkanocne. Przygotuj takie pyszne ciasta, a twoi bliscy będą zachwyceni. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz 6 bezkonkurencyjnych przepisów na wyśmienite mazurki wielkanocne. Przygotuj takie pyszne ciasta, a twoi bliscy będą zachwyceni. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mazurki wielkanocne to jedne z najpopularniejszych polskich wypieków. To wyśmienite kruche ciasta z pysznymi polewami i dekoracjami do schrupania. Mamy dla ciebie 6 niezawodnych przepisów na takie smakołyki. Polecamy m.in. tradycyjny mazurek kajmakowy i wyborny mazurek pomarańczowy. Podpowiadamy, jak przygotować mazurki, które z pewnością będą smakować każdemu i pięknie ozdobią świąteczny stół. Wypróbuj nasze przepisy na najlepsze ciasta na Wielkanoc.

Spis treści

Wielkanoc warto uczcić pysznymi ciastami. Zebraliśmy dla Ciebie 6 bezkonkurencyjnych przepisów na wyśmienite mazurki wielkanocne. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnych wskazówek krok po kroku, jak przygotować taki świąteczny wypiek.

Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny

Mazurek to tradycyjne słodkie ciasto, które piecze się na święta wielkanocne. Zwykle jest bogato zdobione, pełne pysznych składników, symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu i początek świętowania.

Popularne i polecane przez nas przepisy na mazurek wielkanocny:

  • mazurek kajmakowy,
  • mazurek czekoladowy,
  • mazurek pomarańczowy,
  • mazurek figowy,
  • mazurek bezowy na białkach,
  • mazurek z masą z mleka w proszku.

Najprostszy i bardzo dobry mazurek wielkanocny przygotujemy z kruchego ciasta posmarowanego powidłami i masą kajmakową lub czekoladową. Takie ciasto nie tylko jest pyszne, ale i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Jak zrobić ciasto na mazurki?

Mazurki składają się zwykle z cienkiej warstwy ciasta ozdobionej m.in. polewami i kremami. Taki spód do naszego świątecznego wypieku można przygotować na wiele sposobów. Popularne są zarówno kruche ciasta, jak i ucierane czy bezowe. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie niskiego biszkoptu.

Jeśli chcesz zrobić mazurek bez pieczenia, to na jego spód wystarczą wafle lub maślane herbatniki.

Kruche ciasto na mazurki możesz bardzo prosto przygotować:

  1. Posiekaj 200 g zimnego masła z 300 g mąki pszennej.
  2. Dodaj 5 żółtek, 100 g cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Zagnieć rękami kruche ciasto. Jeśli trudno je zgnieść w całość, jest za suche, to dodaj 2 łyżki zimnej wody.
  4. Schowaj ciasto do lodówki na godzinę, a następnie rozwałkuj na kształt blaszki.
  5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, by równo rosło.
  6. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut, w zależności od grubości.

Jakie nadzienie do mazurka? Sprawdzone przepisy

Gdy mamy gotowe ciasto na spód mazurka wystarczy wypełnić go pysznym nadzieniem. Popularne są:

Czym można udekorować mazurka?

Do dekoracji mazurka warto użyć bakali. Są pyszne, wartościowe i naturalne. Możesz ułożyć na cieście kwiaty z płatków migdałowych lub suszonej moreli. Dobrym pomysłem jest także ułożenie bakali w pasy, by każdy kawałek ciasta po ukrojeniu miał sporą porcję tych słodkości.

Do dekoracji mazurka możesz użyć także:

  • lukru,
  • kolorowej posypki,
  • masy marcepanowej,
  • jadalnych kwiatówów,
  • świeże owoce,
  • gotowych czekoladowych dekoracji.

Popularną dekoracją mazurka jest umieszczenie na nim napisu "Alleluja". Możesz zrobić go z lukru lub czekolady. Wystarczy napełnić masą woreczek na mrożonki, odciąć niewielki róg i wyciskając masę wprost na ciasto stworzyć nasz napis.

Ile dni wcześniej można udekorować mazurka?

Mazurek to ciasto, które w większości przypadków z powodzeniem możesz przygotować na dwa czy trzy dni przed Niedzielą Wielkanocną. Ważne, by nie przechowywać dłużej mazurków już udekorowanych świeżymi owocami, kremami ze śmietany, sera czy jajek. Bezpieczne i idealne do przechowania przez trzy dni są mazurki z kruchego ciasta z powidłami i czekoladą lub masą kajmakową.

Chcesz ułatwić sobie pracę jeszcze bardziej? Kruche ciasto zagnieć wcześniej i schowaj do zamrażarki. Możesz go wyjąć, rozmrozić i dokończyć na ostatnią chwilę. Dzięki temu znacznie przyśpieszysz wykonanie mazurka.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Te mazurki wielkanocne to prawdziwe delicje. Oto 6 najlepszych przepisów na mazurki, które będą hitem na świątecznym stole - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto