Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Pierwsza sesja rady powiatu zduńskowolskiego ZDJĘCIA

Pierwsza sesja rady powiatu zduńskowolskiego ZDJĘCIA

Ukradł rower i zakupy. Kradzieżą nie cieszył się długo

Ukradł rower i zakupy. Kradzieżą nie cieszył się długo

Polecamy

Trwa nabór wniosków do Budżetu Obywatelskiego w Rybniku. Jest czas do połowy czerwca

Trwa nabór wniosków do Budżetu Obywatelskiego w Rybniku. Jest czas do połowy czerwca

Najciekawsze promocje lalek Barbie. Którą wybrać?

Najciekawsze promocje lalek Barbie. Którą wybrać?

Tygodniowy przegląd prasy w Rybniku, (28.04-4.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Rybniku, (28.04-4.05.2024)