MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej...
fot. Alexas_Fotos (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Pomidory

Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej pomidorówce wydają się wyjątkowo swojskim i tradycyjnym jedzeniem. Jednak również i te warzywa nie były znane w Europie przed odkryciem Ameryki. Aztekowie w Meksyku uprawiali kilka ich odmian i wykorzystywali w kuchni na różne sposoby.

Stamtąd trafiły do Europy w XVI wieku i zostały opisane jako rodzaj bakłażana w czerwonym lub żółtym kolorze. Od tego ostatniego wzięła się nazwa „pomidor" – z włoskiego „pomi d'oro" czyli „złote jabłka". Jednak dość długo pomidory były traktowane jako rośliny ozdobne i sadzone na rabatach kwiatowych.

Zobacz również

Tu nie będzie prądu. Planowane wyłączenia prądu w Kujawsko-Pomorskiem

NOWE
Tu nie będzie prądu. Planowane wyłączenia prądu w Kujawsko-Pomorskiem

Jedna z najbardziej wyboistych dróg Śródmieścia Wałbrzycha do remontu

Jedna z najbardziej wyboistych dróg Śródmieścia Wałbrzycha do remontu

Polecamy

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

7-latek z Jejkowic czeka na skomplikowaną operację. Potrzeba sporo pieniędzy

7-latek z Jejkowic czeka na skomplikowaną operację. Potrzeba sporo pieniędzy

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę