MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować...
fot. Robert Krčmar/unsplash.com

Te warzywa na grilla są najsmaczniejsze! Sprawdź, które wybrać i ile minut piec je na ruszcie. Zobacz sposoby na pyszne grillowane warzywa

Kukurydza

Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować – inaczej może spalić się z wierzchu, zanim jeszcze będzie gotowa, a na pewno stwardnieje. Gotowanie kolb przez 5-6 minut w wodzie, po czym pieczenie przez 3-4 min z każdej strony sprawi, że ziarna będę miękkie i aromatyczne. Kolbę można też pokroić na kawałki i piec po nabiciu na patyczki do szaszłyków lub szpadki.

Jeśli jednak mamy kukurydzę w kolbie wraz z liśćmi okrywowymi, warto ją tak zostawić, a przed wrzuceniem bezpośrednio na ruszt – dobrze zmoczyć wodą, by nie uległy później spaleniu. W przypadku młodego warzywa wystarczy piec je przez 15-20 min, regularnie obracając.

Zobacz również

"Uwaga! Tramwaj ma pierwszeństwo". Czy takie napisy mogą pojawić się w Bydgoszczy?

NOWE
"Uwaga! Tramwaj ma pierwszeństwo". Czy takie napisy mogą pojawić się w Bydgoszczy?

Szczecinecki „katolik” otwiera klasę wojskową

NOWE
Szczecinecki „katolik” otwiera klasę wojskową

Polecamy

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Gdzie na Korfu kręcono serial „Durrellowie”? 12 miejsc, które fani rozpoznają od razu

Gdzie na Korfu kręcono serial „Durrellowie”? 12 miejsc, które fani rozpoznają od razu

Zapomnij o „pelikanach”! W tej sukience Anny Popek nikt ich nie zauważy

Zapomnij o „pelikanach”! W tej sukience Anny Popek nikt ich nie zauważy