Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Lubliniec. Trwa przebudowa ul. Spokojnej, ul. Cyrana i mostu na Lublinicy

Lubliniec. Trwa przebudowa ul. Spokojnej, ul. Cyrana i mostu na Lublinicy

Mieszkanki Krakowa mogą za darmo zrobić badania mammograficzne. Gdzie i kiedy?

Mieszkanki Krakowa mogą za darmo zrobić badania mammograficzne. Gdzie i kiedy?

Polecamy

Mateusz Morawiecki odwiedził Rybnik. Były premier spotkał się z samorządowcami PiS-u

Mateusz Morawiecki odwiedził Rybnik. Były premier spotkał się z samorządowcami PiS-u

Wypadek w Lyskach jeszcze dramatyczniejszy. Nie żyje 40-letni kierowca motocykla

Wypadek w Lyskach jeszcze dramatyczniejszy. Nie żyje 40-letni kierowca motocykla

Sprawdź najciekawsze atrakcje Warszawy. Co robić w stolicy podczas majówki?

Sprawdź najciekawsze atrakcje Warszawy. Co robić w stolicy podczas majówki?