Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. 123rf

Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania

Barszcz ukraiński według przepisu babci

Składniki:
400 g buraków ćwikłowych
100 g fasoli perłowej lub Jaś
włoszczyzna z kapustą włoską
1,5 litra wody
3 ziemniaki
koncentrat pomidorowy (mały słoiczek lub puszka)
po łyżce mąki i masła,
pół szklanki śmietany
pół szklanki kwasu buraczkowego
ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, Gotujemy do miękkości i pod koniec solimy. Z połowy warzyw bez kapusty gotujemy wywar w 1,5 l wody. Odcedzamy. W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy lekko zmiękną, dodajemy poszatkowana kapustę.

Resztę warzyw ścieramy na grubych oczkach tarki i gotujemy w małej ilości osolonej wody.

Robimy zasmażkę z mąki i masła, dodajemy kilka łyżek wywaru i mieszamy, by sos zgęstniał i był gładki. Dodajemy przecier i kwas, a następnie fasolę. Łączymy całość z wywarem w garnku i doprawiamy do smaku przyprawami, czosnkiem, sokiem w cytryny.

Zobacz również

Ślubowanie radnych w Dąbrowie Górniczej i zaprzysiężenie prezydenta

Ślubowanie radnych w Dąbrowie Górniczej i zaprzysiężenie prezydenta

Bociany czarne - Skierka i Królewicz - mają piątkę piskląt!

O TYM SIĘ MÓWI
Bociany czarne - Skierka i Królewicz - mają piątkę piskląt!

Polecamy

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Twoje zęby są żółte? Prawdopodobnie popełniasz te 2 błędy

Twoje zęby są żółte? Prawdopodobnie popełniasz te 2 błędy