Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowe 12 zastosowań sody oczyszczonej w kuchni. Dodaj szczyptę do gotującego się kalafiora i zobacz, co się stanie

Redakcja
Soda oczyszczona może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Przedstawiamy 12 niecodziennych zastosowań przydatnych podczas gotowania. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką, aby zobaczyć je wszystkie.
Soda oczyszczona może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Przedstawiamy 12 niecodziennych zastosowań przydatnych podczas gotowania. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką, aby zobaczyć je wszystkie. gettyimages.com/YelenaYemchuk
Soda oczyszczona głównie używana jest do spulchniania ciast, gofrów czy racuchów. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań. Dodaj ją do gotującego się kalafiora, domowej lemoniady lub twardego mięsa, a efekt cię zadziwi. Podpowiadamy 12 niecodziennych zastosowań sody oczyszczonej w kuchni.

Spis treści

Co to jest soda oczyszczona i jakie ma właściwości?

Soda oczyszczona to potoczna nazwa wodorowęglanu sodu (znanego również jako kwaśny węglan sodu). Na etykietach produktów spożywczych opisywana jest jako E500b. W kuchni najczęściej wykorzystuje się jej właściwości spulchniające. Soda oczyszczona wydziela dwutlenek węgla w połączeniu z kwasem np. z:

  • soku z cytryny,
  • octu jabłkowego,
  • octu spirytusowego.

Świetnie sprawdzi się również do czyszczenia różnych, zabrudzonych powierzchni, np. piekarnika.

Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się, jak stosować sodę w kuchni

Soda do pieczenia domowych ciast

Wydzielany przez sodę oczyszczoną dwutlenek węgla spulchnia ciasto, co może być pomocne szczególnie przy pieczeniu wegańskich ciast. Powstający w reakcji chemicznej gaz sprawi, że wypiek pięknie wyrośnie, nawet bez dodatku jajek. Wypróbuj domowe ciasto marchewkowe z sodą oczyszczoną, chlebek bananowy, a na święta Bożego Narodzenia piernik z orzechami laskowymi i kawą.

Miękkie mięso na gulasz

Jeśli chcesz uzyskać mięso na gulaszrozpływające się w ustach, to soda oczyszczona przyjdzie z pomocą. Warto twarde kawałki wieprzowiny, wołowiny lub drobiu posmarować sodą oczyszczoną, wymieszaną z wodą na gęstą pastę. Tak przygotowane mięso należy włożyć do lodówki na kilka godzin przed duszeniem.

W naszej galerii możecie zobaczyć 12 zastosowań sody oczyszczonej w kuchni

Szybciej ugotowane strączki

Soda oczyszczona to znakomity produkt do różnorodnego użycia w kuchni. Poza pieczeniem ciast soda oczyszczona sprawdzi się podczas gotowania roślin strączkowych. Szczególnie praktykowane jest to w trakcie gotowania grochu lub ciecierzycy na hummus. Wystarczy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dosypać do 1/2 litra zimnej wody do moczenia ciecierzycy, aby strączki szybkiej się gotowały i były miękkie.

Soda oczyszczona, a napój z bąbelkami

W upalne dni wiele osób ma ochotę napić się orzeźwiającego napoju gazowanego. W prosty sposób można zrobić go w domu. Do wody wymieszanej z cukrem i sokiem z cytryny można dosypać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, aby uzyskać musujące bąbelki.

Apetyczny kalafior

Mamy i babcie często stosowały sodę oczyszczoną do usunięcia intensywnego zapachu kalafiora. Wystarczy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej do gotującego się w wodzie warzywa.

Zachowanie koloru ziemniaków

Gdy zależy nam na uzyskaniu jasnego koloru ziemniaków, to warto dosypać do gotowania łyżeczki sody oczyszczonej. Dzięki temu ziemniaki zachowają atrakcyjną jasnożółtą barwę.

Omlety lekkie jak piórko

Puszyste omlety łatwo uzyskać dzięki dosypaniu sody oczyszczonej do masy jajecznej. Warto zapamiętać proporcję, która spulchni potrawę. Na każde 3 jajka należy dosypać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie masę jajeczną na omlety trzeba szybko wylać na rozgrzaną patelnię.

Smaczniejsza kawa

Szukając sposobu na złagodzenie kwaśnego smaku kawy, warto dodać odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu kawa będzie smaczniejsza do wypicia.

Smak i zapach ryby

Ryba potrafi odstraszać zapachem mułu. Jeśli chcemy poprawić smak i zapach np.: karpia, to do litra wody trzeba wsypać 2 łyżeczki sody. Kawałki ryby trzeba wstawić do przygotowanej mieszaniny na około godzinę. Przed gotowaniem lub smażeniem należy rybę dokładnie wypłukać i osuszyć.

Karmelizowana cebula

Jeżeli chcemy w szybki sposób skarmelizować cebulę, to trzeba w trakcie smażenia dodać odrobinę sody oczyszczonej. Taka cebula będzie świetnie smakować z usmażonym mięsem, na kanapce lub jako dodatek do potrawki mięsnej.

Jędrne krewetki

Smakosze owoców morza mogą znać ten trik. Przypominamy: aby uzyskać soczyste i jędrne dania z krewetkami, warto sięgnąć po wodę z sola i sodą oczyszczoną. Wystarczy kwadrans moczenia w roztworze sody i soli, aby następnie odsączyć je i usmażyć jak zwykle.

Równoważenie smaku sosu pomidorowego

Większość z nas trzyma w kuchni zapas pomidorów w puszce lub przecierów w słoiku. Jednak czasem przetwory z pomidorów są zbyt kwaśne. Jak uratować ich smak? Poza dosypaniem szczypty cukru do przecieru pomidorowego warto sięgnąć po sodę. Dzięki temu w szybki sposób podkreślimy pomidorowy, naturalny smak warzyw.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyjątkowe 12 zastosowań sody oczyszczonej w kuchni. Dodaj szczyptę do gotującego się kalafiora i zobacz, co się stanie - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto