Zespół "Gastomaniaka" tworzy dzisiaj 8 osób. Niebawem ukaże się listopadowe wydanie gazetki. - Do tej pory nasza gazetka liczyła 4 strony, ale od listopadowego wydania chcemy ją rozszerzyć. Na pewno wykażą się w nim uczennice z pierwszej klasy - mówi Anna Przybylik-Demonchaux, która razem z Katarzyną Solis szefuje młodzieżowej redakcji "Gastromaniaka".
Te słowa potwierdzają młode dziennikarki. - W numerze pojawi się na przykład temat hoteli. Chcemy pokazać w galerii zdjęć i opisie najbardziej nietypowe hotele w Polsce - zdradza Sylwia Kalnik, uczennica z klasy I TT. Nie zabraknie też humoru. W tej "działce" zabłyśnie m.in. Karolina Cieślik, koleżanka Sylwii z klasy. - Dobrze, gdyby w każdym wydaniu gazetki pojawiały się ciekawe dowcipy i krzyżówka - mówi Karolina Cieślik.
Dobrymi radami w tym dziale będzie pomagać Karolinie Cieślik także Karolina Staszczyk. - Staramy się publikować w gazetce humor związany z naszą szkołą. Chcemy być oryginalni - zaznacza Karolina Cieślik.
Młodzi dziennikarze wyróżniają się też pod innym względem. - Wyróżnia nas to, że publikujemy przepisy naszych uczniów i zamieszczamy informacje na temat zdrowego odżywiania. Piszemy o kuchniach świata, podajemy, jakie są zdrowe produkty, a jakich należy unikać - mówi Katarzyna Solis, redaktor naczelna "Gastromaniaka". Poza tym często w gazetce przepisy zamieszcza Martyna Rusin w rubryce "Martyna poleca". - W numerze wrześniowym pojawił się przepis na polędwiczki zawinięte w szynkę, podane z sosem malinowym, chili i rukolą. To nowinka kulinarna, jaką przygotowałam na konkurs w Wodzi-sławiu Śląskim - wspomina Martyna, która ma wiele kulinarnych sukcesów na koncie. Zdobywa pierwsze miejsca w konkursach ogólnopolskich. Już w listopadzie będzie walczyć w zmaganiach "Ugotuj sobie sukces".
Silną stroną gazetki są też newsy szkolne. A szkoła ma się czym pochwalić. - We wrześniu zamieściliśmy na przykład obszerny artykuł na temat Międzynarodowych Targów Technologii i Przetwórstwa Spożywczego w Chorzowie i z warsztatów kulinarnych, jakie w naszej szkole przeprowadził znany kucharz Robert Sowa. Ugotował łososia na soczewicy i każdy mógł tego wyśmienitego dania spróbować - dodaje pani Katarzyna.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?