Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rybnik: Szkoła na Widelcu zawitała do szkół. Fundacja pokazała, jak gotować smacznie i zdrowo. Zobaczcie!

Piotr Chrobok
Fundacja Szkoła na Widelcu już wkrótce ponownie odwiedzi rybnickie placówki.
Fundacja Szkoła na Widelcu już wkrótce ponownie odwiedzi rybnickie placówki. W.Troszka
Rybnik: Szkoła na Widelcu zawitała do szkół. Członkowie fundacji wzięli udział w pilotażowych zajęciach dla personelu kuchennego, a także nauczycieli szkolących przyszłych kucharzy. To część projektu StratKIT, w którym udział bierze Rybnik.

Rybnik: Szkoła na Widelcu zawitała do szkół. Fundacja pokazała, jak gotować smacznie i zdrowo. Zobaczcie!

Jak gotować zdrowe, wartościowe posiłki i tak, żeby wszystkim smakowało? To nie lada wyzwanie. Codziennie zmagają się z nim pracownicy szkolnych stołówek, którzy przygotowują obiady dla setek uczniów.

W ostatnim czasie dwie rybnickie placówki - ZS nr 3 oraz ZSP nr 14 - odwiedziła Fundacja Szkoła na Widelcu, od lat zajmująca się cyklem szkoleń dla personelu kuchennego szkół. W Rybniku przedstawiciele fundacji wspomogli również uczących przyszłych kucharzy naczycieli.

- Próbowaliśmy przekazać uczestnikom to, co naszym zdaniem najważniejsze: że dzieci mogą polubić produkty, które są wartościowe, w tym warzywa i owoce - tłumaczy Katarzyna Pieczyńska, dietetyczka i edukatorka kulinarna, od lat związana ze Szkołą na Widelcu.

Jak dodaje, zadaniem szkolenia było udzielenie podpowiedzi, jak urozmaicić dania znane i lubiane, na przykład spaghetti z sosem pomidorowym czy niezwykle popularne ostatnio burgery.

Katarzyna Pieczyńska wyjaśnia, że to dopiero początek drogi do zmian na stołówkach rybnickich szkół, ale widać już światełko w tunelu.

- Czuję, że w Rybniku wydarzy się jeszcze dużo dobrego w temacie żywienia najmłodszych - zauważa dietetyczka i edukatorka kulinarna.

Szkolenie teoretyczne dla personelu kuchennego połączono z praktycznymi warsztatami kulinarnymi.

- Uczestnicy przygotowali m.in. kotleciki z roślin strączkowych, zdrowe makarony, sałatki i koktajle. Jako alternatywę dla smażonej zwykle w piątki ryby zaproponowano kotleciki z ryby i ziemniaków, przygotowane w piecu konwekcyjnym - mówią organizatorzy szkoleń.

Szkolenie Fundacji Szkoła na Widelcu miało również za zadanie wprowadzenie elementów zrównoważonej diety do szkolnego jadłospisu.

- Bardzo liczę na to, że nauczyciele – edukatorzy w najbliższym czasie poprowadzą w swoich klasach lekcje z edukacji żywieniowo-kulinarnej - przyznaje Monika Kubisz, koordynatorka projektu ze strony Urzędu Miasta.

Jak zauważa, udział szkół w projekcie zapewnia wiele korzyści. - Projekt StratKIT oferuje wsparcie w postaci zakupu produktów żywnościowych na zajęcia, a także opiekę merytoryczną Fundacji Szkoła na Widelcu - dodaje Monika Kubisz.

Fundacja Szkoła na Widelcu wraca do Rybnika w czerwcu, tym razem z przepisami letnimi. Projekt StratKIT realizowany jest w ramach programu Interreg Baltic Sea Region.

od 7 lat
Wideo

echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto