Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy to pomysł na pożywny obiad. Aromatyczne przyprawy dodają jej charakteru. Pyszne danie w kilka chwil

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa z zielonej soczewicy to pomysł na szybkie, rozgrzewające danie
Zupa z zielonej soczewicy to pomysł na szybkie, rozgrzewające danie Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Rozgrzewająca, pożywna zupa z soczewicy to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Wystarczy dodać do niej typowo zimowe warzywa oraz podkręcić nieco smak wyrazistymi przyprawami. Cała rodzina będzie się zajadać pyszną zupą z zieloną soczewicą.

W skrócie

Zimą chętnie zajadamy rozgrzewające i jednocześnie pożywne zupy. Jedną z propozycji, która doskonale spełnia oba te warunki są wszelkiego rodzaju zupy z soczewicy. Przepisów na to danie jest sporo, ponieważ soczewicę można podawać na wiele sposobów, doskonale komponuje się ona z różnymi warzywami oraz przyprawami. Jedną z najpopularniejszych potraw z tej rośliny strączkowej jest indyjska zupa dahl. Dzisiaj chciałabym ci zaproponować zupę z zielonej soczewicy, która świetnie smakuje z polskimi warzywami oraz dodatkiem orientalnych przypraw, łatwych do kupienia w supermarkecie. Proponuję wersję wegetariańską zupy z soczewicy, ale możesz dodać do niej także mięso, np. wędzoną kiełbaskę. Dodaj ją wówczas na samym początku, razem z warzywami.

Zupa z soczewicy zielonej – przepis na rozgrzewające, pożywne danie

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • 0,5 litra bulionu,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie),
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Jak ugotować pożywną zupę z soczewicy?

  1. Cebulę i ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchewkę w talarki, a seler w półplasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło, wrzuciłam na nie warzywa, dodałam soczewicę, garam masalę i kumin. Dusiłam 5 minut.
  3. Dolałam bulion i gotowałam zupę aż warzywa oraz soczewica zmiękły. Zupę można rozrzedzić wodą.
  4. Doprawiłam zupę z soczewicy solą i pieprzem. Na koniec dodałam sok z cytryny. Nie wolno dodawać go wcześniej, ponieważ ziemniaki i soczewica nie zmiękną.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy to pomysł na pożywny obiad. Aromatyczne przyprawy dodają jej charakteru. Pyszne danie w kilka chwil - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto