Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pączki Magdy Gessler droższe niż rok temu. Cena powala! Restauratorka: „Jak zwykle skandalicznie drogie i skandalicznie pyszne”

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na ostateczną cenę pączków wpłynęły m.in. podwyżki cen prądu i gazu w Polsce - tłumaczy Magda Gessler.
Na ostateczną cenę pączków wpłynęły m.in. podwyżki cen prądu i gazu w Polsce - tłumaczy Magda Gessler. GRZEGORZ GALASINSKI DZIENNIK LODZKI/POLSKA PRESS
Tłusty czwartek 2022 przypada 24 lutego. Jednak cukiernie i piekarnie już w styczniu sprzedają pączki i faworki. Specjały od Magdy Gessler co roku budzą dużo emocji. Jej warszawska restauracja U Fukiera oraz cukiernia Słodki Słony także przygotowały ofertę na karnawał i tłusty czwartek. Ceny pączków są wyższe niż przed rokiem. Jak to tłumaczy sama restauratorka? „Jak zwykle skandalicznie drogie i skandalicznie pyszne” - napisała.

Pączki od Magdy Gessler na karnawał i tłusty czwartek 2022

Wzrost cen żywności spędza sen z powiek wielu osobom. W lokalach gastronomicznych, piekarniach i cukierniach można spodziewać się w najbliższym czasie kolejnych podwyżek. A ponieważ zbliża się tłusty czwartek, tradycyjnie w mediach pojawił się temat cen pączków w lokalach Magdy Gessler. Dla porównania, w ubiegłym roku pączek przygotowywany przez jej restaurację U Fukiera kosztował 8 złotych, a w warszawskiej cukierni Słodki Słony - 11 złotych. Jak zmieniły się ceny w lokalach restauratorki w 2022 roku?

Na Facebooku warszawskiej restauracji U Fukiera pojawił się wpis opatrzony kuszącym zdjęciem pączka. Trwa w końcu słodki karnawał. W ofercie można wybierać spośród pączków z wiśnią, różą i maliną. Słodkości są sprzedawane w restauracji, w świątecznej budce i w warszawskich delikatesach U Fukiera.

Ceny pączków u Magdy Gessler

„Pączek malinowy U Fukiera. Jedyny taki. Ciasto bogate w wiejskie żółtka i najlepszej jakości masło, wypełnione konfiturą malinową. Obsypane skórką pomarańczową, którą sami robimy. Ideał” – czytamy na Facebooku lokalu Magdy Gessler.

Niestety, w tym roku za jednego pączka zapłacimy tam aż 13 złotych, czyli o 5 zł więcej niż przed rokiem. Cena wzbudziła oczywiście kontrowersje. „Od czasu do czasu, tak na spróbowanie, to jeszcze, jeszcze, ale rzeczywiście, jakby ktoś chciał częściej, bo akurat lubi pączki, to cena jest kosmiczna” (pisownia oryginalna - przyp. red.) – komentuje jeden z internautów. Inny użytkownik dodaje, z przymrużeniem oka, że na pączki od Gessler trzeba brać kredyt. A jeszcze inny wielbiciel słodkości przyznaje: „Te pączki śnią mi się po nocach”.

Z kolei w warszawskiej cukierni Magdy Gessler Słodki Słony można wybierać spośród czterech smaków. Są pączki nadziewane maliną, różą, adwokatem i czekoladą ze śliwką. Zapłacicie za nie 15 zł, o 4 zł więcej niż przed rokiem. Jeżeli nie macie ochoty na pączki, równie pyszne będą kruche faworki. Za opakowanie chrupiących słodkości (200 g) należy zapłacić 30 zł.

Dlaczego pączki są drogie?

Jak tłumaczy w mediach sama restauratorka, na cenę pączków wpływa wysoka jakość użytych do ich przygotowania składników. Na profilu instagramowym Magda Gessler deklaruje, że w cukierni Słodki Słony używają aż 40 żółtek na kilogram ciasta. Przy tym zawijanie pączków jest ręczną robotą, podobnie jak nadziewanie ich konfiturą. Słodkości od Magdy Gessler są świeże, smażone w tradycyjny sposób, na smalcu. Na ostateczną cenę wpłynęły też podwyżki cen prądu, gazu i produktów spożywczych.

„Kilogram mrożonych malin kosztuje 30 zł. Mrożonych, a nie świeżych. A nasze ciasta są ze świeżych owoców, wszystko robione jest tego samego dnia, nic nie jest odgrzewane - wyjaśnia popularna restauratorka w rozmowie z portalem Plejada. - Wszystkie produkty są sprowadzane od najlepszych dostawców, używamy wiejskich jaj, mąki z młyna, prawdziwego smalcu, na którym smażymy pączki” - dodaje.

Na instagramie cukierni Słodki Słony zamieszczono stories, w którym Magda Gessler mówi:

- To jest czas, żebym znowu zaprosiła was na pączki w Słodkim Słonym. Jak zwykle skandalicznie drogie i skandalicznie pyszne. (...) Może nie kupować dwudziestu, a zjeść jednego, dobrego pączka? Nie przytyjemy, będziemy ładniejsze, bo pączki mają jajka, bardzo dobrze nam zrobią, szczególnie kogel-mogel w moich pączkach. Te z różą są przebojem. Mamy też z malinami świeżymi w środku, ze śliwką wędzoną, z adwokatem i ze złotem. Są po prostu pozłacane. Zapraszam was serdecznie w karnawale – dodaje Magda Gessler.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Jak ceny pączków Gessler oceniają internauci i... Anna Mucha?

Reakcje internautów są różne. Niektórzy uważają, że cena pączków w lokalach Magdy Gessler jest przesadzona, a w innych cukierniach czy piekarniach można kupić podobne o połowę taniej. Inni przekonują, że za jakość trzeba po prostu płacić i zapowiadają, że przyjadą po pączki restauratorki nawet z odległych krańców Polski.

Słodkości prowadzącej „Kuchenne rewolucje” próbują też celebryci. Niedawno chwaliła je aktorka Anna Mucha, wielbicielka jedzenia, która chętnie dzieli się swoimi opiniami w sieci.

„Ja rozumiem, dlaczego one tyle kosztują. One kosztują dużo, natomiast one są wypełnione miłością, maliną i smakiem. Tam jest prawdziwe masło, to się czuje. Tam jest ogrom pracy włożony, ale też doświadczenia, więc pewne rzeczy muszą po prostu kosztować” - stwierdziła aktorka w social mediach.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pączki Magdy Gessler droższe niż rok temu. Cena powala! Restauratorka: „Jak zwykle skandalicznie drogie i skandalicznie pyszne” - Strona Kuchni

Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto