Spis treści
Liście tych warzyw są jadalne i bardzo zdrowe
Liście popularnych owoców i warzyw uznawane są w większości za niejadalne, a tak naprawdę stanowią znakomite źródło witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Zamiast wyrzucać, warto dodać je do sałatki lub przygotować z nich domowe pesto czy pastę kanapkową.
Które liście powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, a nie w koszu? Tak można wykorzystać:
- liście rzodkiewki,
- liście kalafiora,
- liście brokułu,
- liście kalarepy,
- liście rzepy,
- natkę marchewki,
- liście i szypułki truskawek.
Często zawierają one znacznie większe ilości witaminy C, przeciwutleniaczy oraz naturalnych barwników, tym chlorofilu, rutyny oraz beta-karotenu, niż owoce lub warzywa pochodzące z tych samych roślin.
O tym, że zielony kolor liści to zasługa chlorofilu, którego roślina potrzebuje do procesów fotosyntezy, uczymy się w szkole. Jednak niewiele osób wie, że wpływa on też korzystnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Związek ten wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze. Udowodniono również, że chlorofil ma silne działanie antyoksydacyjne, czyli chroni komórki i tkanki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników tlenowych, oraz detoksykacyjne, wspomagające usuwanie metali ciężkich i wielu innych szkodliwym związków.
Dodatkowo liście stanowią znakomite źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego niedobór w organizmie może prowadzić do niestrawności, zaparć, a także zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Jak wykorzystać liście rzodkiewki, marchwi czy kalafiora?
W związku z alarmującymi danymi, które mówią o tym, że co roku marnujemy w Polsce ponad 5 milionów ton żywności, powinniśmy zwracać uwagę na ilość kupowanego jedzenia i starać się maksymalnie wykorzystywać wszystkie części roślin, w tym ich liście. Są one jadalne w postaci pysznych sałatek, zup, pesto, a także kiszonek. Dowiedz się, które ich rodzaje i dlaczego nie powinny lądować w koszu, tylko na naszym talerzu.
Liście tych warzyw i owoców są jadalne! Sprawdź, dlaczego warto je spożywać
Zadbaj o optymalne trawienie

Swanson
SWANSON L. Plantarum 30 kapsułek Probiotyk - suplement diety
L. Plantarum Probiotyk Lactobacillus Plantarum - s…

Aflofarm
HEPASLIMIN Z WITAMINĄ D3 30 TABLETEK
Właściwości produktu i działanie: - Cholina …

Aflofarm
HEPASLIMIN Z BIOTYNĄ 30 TABLETEK
Hepaslimin z biotyną Hepaslimin z biotyną to supl…

NORSA PHARMA
Norsa Pharma Hepaset PRO 90 kapsułek
Najważniejsze właściwości Norsa pharma Hepaset PRO…

Swanson
2x Swanson Ultimate 16 Strain Probiotic (probiotyk 16 szczepów z ...
Najważniejsze właściwości Swanson Ultimate 16 Stra…

OstroVit
OSTROVIT LEMON BALM 90kaps VEGE
OSTROVIT Lemon Balm Vege to wegański suplement die…

Aliness
ALINESS ProbioBALANCE, IBS Balance 10 mld. 30 kaps.
Probiotyk IBS Aliness *Utrzymanie prawidłowego…

Aflofarm
Proliver Wątroba, 30 tabletek - Długi termin ważności!
Proliver Wątroba, 30 tabletek - Długi termin ważno…

Aliness
BeOrganic by Aliness Chlorella Bio 500 mg 50 kapsułek
Najważniejsze właściwości BeOrganic by Aliness Chl…

Aflofarm
HEPASLIMIN Z WITAMINĄ D3 ODPORNOŚĆ, WĄTROBA, DIETA AFLOFARM
Składniki suplementu diety wspomagają: utrzymanie…

NSP NATURE'S SUNSHINE
CHLOROFIL W PŁYNIE 476ml NSP ORYGINAŁ Detox
CHLOROFIL W PŁYNIE SUPLEMENT DIETY Chlorofil w Pł…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polska coraz bardziej rowerowa