Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzyni tworzenia tortów artystycznych z Rybnika. Zobaczcie te najpiękniejsze! ZDJĘCIA

Aleksander Król
Aleksander Król
Torty z Cukierni Mistrza Andrzeja w Rybniku
Torty z Cukierni Mistrza Andrzeja w Rybniku Cukiernia Mistrza Andrzeja
Sława Kumidaj z wykształcenia jest polonistką ale nie pracuje w szkole. Jak mówi “zawsze czuła ogromną potrzebę tworzenia”. Razem ze swoim partnerem, który był farmaceutą, założyła Cukiernię Mistrza Andrzeja w Rybniku, której torty są tak piękne, że klienci czasem nie pozwalają ich kroić...

Polonistka z Rybnika i jej zespół robi niesamowite torty. Są tak piękne, że klienci nie pozwalają ich kroić

Górnik z kuflem piwa albo wagoniki z węglem “pojadą” na słodkich tortach z okazji tegorocznej Barbórki w Rybniku. Na święto 11 listopada była słodka flaga, a na urodziny – w zależności od wieku jubilata może z tortu wyskoczyć Lara Croft albo Grizzy i lemingi. Niesamowite są torty z rybnickiej Cukierni Mistrza Andrzeja. Równie niesamowita jest historia ich właścicieli.

Sława Kumidaj z wykształcenia jest polonistką ale nie pracuje w szkole. Razem ze swoim partnerem, który był farmaceutą, założyła Cukiernię Mistrza Andrzeja w Rybniku.

- Nie jesteśmy cukiernikami, najpierw pracowaliśmy przez 10 lat razem w banku. Ale zawsze czułam ogromną potrzebę tworzenia. Tak to się zaczęło. Pierwsze torty, które robiłam były bardzo koślawe – wspomina z uśmiechem Sława Kumidaj, dodając, że do dziś tworzy torty “ręka w rękę z dziewczynami”.

Sprawia jej to olbrzymią radość. - Gdy ktoś się rozpłacze na widok tortu, albo nie chce kroić bo za ładny, gdy klienci robią sobie najpierw zdjęcia zanim zaczną jeść – to bezcenne – dodaje.

Tłumaczy, że najważniejsza jest pasja, miłość do tego co się robi. Dlatego taki też jest jej zespół. Co ciekawe w cukierni, w której powstają tak cudowne torty, nie pracują z reguły cukiernicy z wykształcenia.

- Przez nasz zespół może przewinęło się w sumie dwóch cukierników. Cukiernik to zwykle osoba po 50, która odlicza już czas do emerytury i wcale nie lubi już tego co robi. W moim zespole są osoby, które to kochają – dodaje.

Dlatego nie poddaje się, mimo, że to dla niej wyjątkowo trudny czas. Niedawno zmarł partner, z którym stworzyła cukiernię. Postanowiła kontynuować wspólne dzieło.

Trudny jest też czas dla całej branży cukierniczej. Przed pandemią koronawirusa ich głównymi odbiorcami były domy przyjęć, które mają lockdown. Dlatego dowożą teraz swoje piękne torty do indywidualnych klientów, ale z oczywistych względów, zamówień mają o wiele mniej niż kiedyś...

Zobacz zdjęcia fantastycznych tortów z Cukierni Mistrza Andrzeja w Rybniku:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto