Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze...
fot. Nadia Borovenko/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron jajeczny

Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze zwykłej mąki pszennej z dodatkiem jajek, ale również bogatobiałkowa włoska pasta z pszenicy durum z jajami (a często wyłącznie z żółtkami). Szczególnie wartościowy jest ten drugi, często dostępny w postaci świeżej (nie poddanej suszeniu) w formie wstążek, np. tagliatelle, w działach garmażeryjnych dużych sklepów spożywczych. Krajowy makaron suchy jest też dostępny w wersji zawierającej pszenicę durum. Wartość odżywcza makaronu jajecznego zależy od dodatku jajek; przykładowo w tym 4- lub 5-jajecznym (18-21 proc. masy jajecznej) zawartość białka przed ugotowaniem wynosi ok. 13 g.

W 100 g świeżych wstążek: 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika.

Zobacz również

Dwie ciężarówki zderzyły się na autostradzie A18 w Olszynie

NOWE
Dwie ciężarówki zderzyły się na autostradzie A18 w Olszynie

Dwie ciężarówki zderzyły się na autostradzie A18 w Olszynie

NOWE
Dwie ciężarówki zderzyły się na autostradzie A18 w Olszynie

Polecamy

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia

Historyczna chwila w Warszawie. Po 50 latach tramwaj skręcił z Puławskiej w Goworka

Historyczna chwila w Warszawie. Po 50 latach tramwaj skręcił z Puławskiej w Goworka

Brutalne zabójstwo na Mazowszu. 40-latek wbił nóż w oko swojej ofierze

Brutalne zabójstwo na Mazowszu. 40-latek wbił nóż w oko swojej ofierze