Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje w Golejowie. Szynk u Fojermana w TVN. Jak wypadła restauracja z Rybnika? [OPIS WIDEO ZDJĘCIA]

AK
W Rybniku panuje czarna rozpacz. Pieczarki z marmoladą, WOW - mówi Magda Gessler w zwiastunie Kuchennych Rewolucji w Szynku u Fojermana w Rybniku. Trwa emisja programu Kuchenne Rewolucje w Golejowie w Szynku u Fojermana.

Kuchenne rewolucje w Golejowie. Szynk u Fojermana w TVN

Ewa i Michał poznali się na stołówce elektrowni Rybnik

W Rybniku panuje czarna rozpacz. Pieczarki z marmoladą, WOW - mówi Magda Gessler w zwiastunie Kuchennych Rewolucji w Szynku u Fojermana w Rybniku.

Ewa i Michał poznali się pracując na stołówce wielkiej elektrowni w Rybniku. Kiedy podjęli decyzję o wspólnym życiu, zapragnęli też otworzyć własną restaurację. Początkowo był to bar za jedyne 2000 złotych, a następnie lokal na ul. Dzikiej róży. Finalnie zdecydowali się wynająć remizę od straży pożarnej na peryferiach Rybnika.

Własnymi siłami przeprowadzili tam generalny remont. Z pomocą mamy Ewy otworzyli własną restaurację, która odziedziczyła nazwę po ich poprzednim lokalu.

W karcie znalazły się typowe śląskie dania, żur czy swojskie ciasta. Właściciele szybko przekonali się, że ich restauracja jest zbyt mało widoczna.

Pomimo szyldu nad drzwiami wejściowymi, traktowani są jako integralna część straży pożarnej. „Dzika róża” jedyne zamówienia dostaje na przyjęcia komunijne, a na śląski obiad goście zjawiają się jedynie w niedziele. Sytuacja jest na tyle zła, że restauracja w tygodniu musi być zamykana. Coraz bardziej depresyjny nastrój i ciągły stres martwią mamę Ewy, która marzy, aby rozwiązać wszystkie problemy. Jak zwykle, ostatnią deską ratunku okaże się Magda Gessler.

Gessler spróbowała dań z Golejowa

Magda Gessler zaczęła od wypróbowania kuchni - poprosiła na początek żurek swojski, kotlet szefa i rolady. Właściciel dodał jeszcze udko z kaczki.
Jak smakowało?

Gessler pochwaliła żurek śląski z jajkiem sadzonym
- Bardzo ciekawe, wzbudza zaufanie, jajko sadzone zamiast na twardo, fajny pomysł, ktoś myśli - oceniła znana restauratorka.

Nieco gorzej wypadła kaczka
- Wyższa szkoła jazdy, kaczka śmieszna, przegotowana za długo w garnku - oceniła Gessler.

Rolada wieprzowa była "idealna, kluski też, szkoda, że sos powtarza się w każdym daniu".

Kotlet szefa nie zdał egzaminu - kąpał się w oleju.

- Pieczarki z marmoladą, wow, to osiągnięcie, sam tłuszcz, masakra,
Dawno nie gotowano tu na co dzień to czuć i widać - oceniła kuchnię Dzikiej Róży Magda Gessler.


Gessler w Golejowie: Musicie uwierzyć

Nie wierzysz w siebie za cholerę - musisz zacząć się lubić - mówi do właścicielki lokalu w Golejowie Magda Gesser. By było szczęście trzeba w nie naprawdę wierzyć - dodaje Gessler przed Szynkiem u Fojermana

Musicie uwierzyć w to , że z tego coś będzie i nie żyć na garnuszku mamy - mówi właścicielom Gessler.

Co ciekawe restauratorka pochwaliła właścicieli za czystość w kuchni. Ale i tak poleciała na ziemię kuchenka mikrofalowa...

Gessler nie mogła zrozumieć, dlaczego właściciele dawnej Dzikiej Róży nie próbowali dotąd wykorzystać faktu, że ich lokal znajduje się w budynku straży pożarnej.

- Straż pożarna w Polsce to potęga, jak strażacy uznają to miejsce za swojskie to będzie sukces - zauważyła Gessler.

Ćwiczenia strażackie dla załogi Szynku u Fojermana

Restauratorka postanowiła zaprzyjaźnić właścicieli ze strażakami. Zorganizowała ćwiczenia strażackie.

- Pali się sterta gałęzi, musimy to ugasić - dał zadanie załodze restauracji jeden ze strażaków.

Właściciele i pracownicy restauracji uwijali się podczas rozciągania węży...

Pierwszy raz jechałem takim wozem strażackim - pod wrażeniem był właściciel restauracji.

Magda Gessler zmieniła szyld restauracji - Dzika Róża zmieniła się w Szynk u Fojermana.
Zmienił się też wystrój. Na ścianach pojawiły się zdjęcia strażaków i wielki wóz strażacki.

Prezydent Rybnika na kolacji w Szynku u Fojermana

W końcu przyszedł czas na degustację. Na rybnickim rynku częstowano mieszkańców galetem. Smakował bardzo.

Na uroczystą kolację przyszli między innymi strażacy z Golejowa. Wśród gości był prezydent Rybnika Piotr Kuczera.
Był pod wrażeniem zarówno dań jak i nowego wystroju restauracji.

Podczas uroczystej kolacji goście chwalili żurek z jajkiem sadzonym
- Taki żurek moja babcia robiła, strzał w dziesiątkę - mówili goście.
Smakowała wędzona karkówka z sosem grzybowym, karminadle, schabowy.

Tort kroił sam prezydent Rybnika.

A na koniec strażacy ogłosili Magdę Gessler członkiem honorowym Ochotniczej Straży Pożarnej w Golejowie.
- Mamy nadzieję że ugasiła już pani tu pożar - mówili strażacy.

Wizyta kontrolna Magdy Gessler w Golejowie po 5 miesiącach

Jak wypadła restauracja Szynk u Fojermana w oczach Magdy Gessler, gdy restauratorka wróciła do Golejowa 5 miesięcy Później? Wspaniale!

- Żurek przepyszny, nieprawdopodobny, delikatny, kotlet bardzo dobry.
Bułka obłędna - znam 2 miejsca w Polsce, gdzie można zjeść dobre bułki, jednym jest to - mówiła Gessler.
Karminadle fest grubo mielone, prawdziwe, naprawdę pyszne - chwaliła po kolei Gessler.

Tylko pierogi nie specjalnie podeszły ekspertce.

Co Magda Gessler powiedziała na koniec? Oceniła Szynk u Fojermana w Rybniku - Golejowie na "piątkę z plusem"!

- Tu naprawdę jest ogień, mnóstwo miłości do ludzi i do jedzenia - podsumowała Magda Gessler.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto