Spis treści
Deser na urodziny i inne imprezy
Warto skorzystać z okazji i przygotować dla siebie i swoich bliskich pyszne, domowe ciasto lub deser. Te desery świetnie sprawdzą się na spotkania w gronie rodziny i znajomych. Możesz skorzystać z polecanych przez nas przepisów:
[a]https://stronakuchni.pl/wysmienity-deser-ala-malinowe-tiramisu-przepis-na-najlepszy-przysmak-na-wiosne-i-lato-gotowy-w-15-min/ar/c17-16414731;deser a'la malinowe tiramisu. Zrobisz w 15 minut;;nf[/a]* ciasto zemsta teściowej
Mamy dla Ciebie przepis na ekspresowy deser z truskawkami Eton Mess To pyszne truskawki z octem balsamicznym i waniliowym kremem z serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Całość osładzają pokruszone beziki. Cały deser zrobisz w jedynie 15 minut!
Polecamy kupić gotowe beziki lub upiec je wcześniej samodzielnie. Jak zrobić bezy? Ubij pianę z 4 białek i 240 g cukru, aż będzie błyszcząca i sztywna. Kładź małą łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę na 120 stopni.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować deser z truskawkami Eton Mess:
Przepis na deser z truskawkami Eton Mess, czyli słodki bałagan
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut)

Weź cztery pucharki na deser lub miseczki. Katarzyna Puczyńska
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietanki 30%
- 10 dużych bez (ze sklepu lub upieczonych wcześniej samodzielnie)
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
Owoce:* ok pół kg truskawek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, jeśli truskawki są mało słodkie)
Jak zrobić deser z truskawkami Eton Mess:
- Zacznij od przygotowania truskawek. Owoce umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Przełóż owoce do miseczki i polej octem balsamicznym. Jeśli są bardzo kwaśne to dodaj cukier, pamiętaj jednak, że w deserze są jeszcze bezy, więc truskawki nie muszą być słodkie. Odstaw owoce na 10 minut.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż całość się połączy.
- Do osobnej miski pokrusz bezy na małe kawałki.
- Weź cztery pucharki na deser lub miseczki.
- Układaj w nich warstwami kolejno: truskawki (razem z sokiem), krem i pokruszoną bezę. Wyłóż wszystkie składniki.
Życzymy smacznego!