Dlaczego Sanepid w Rybniku kontroluje lokale gastronomiczne? Ile kontroli w styczniu?

Redakcja
Aleksander Król
W piątek 15 stycznia kawiarnia Sweet Home Silesia w Rybniku, która poinformowała w mediach społecznościowych o chęci otwarcia, miała kontrolę z Sanepidu przy asyście policji. O wyjaśnienie powodów tej kontroli poprosiliśmy rybnicki Sanepid. Ile lokali gastronomicznych w Rybniku skontrolowano w styczniu?

W piątek 15 stycznia kawiarnia Sweet Home Silesia w Rybniku, która wcześniej zadeklarowała chęć otwarcia na facebooku miała kontrolę z Sanepidu przy asyście policji. Obeszło się bez kary administracyjnej, bo nie stwierdzono łamania przepisów wprowadzonych w związku z epidemią, ale kawiarnia dostała mandat 200 złotych. Pisaliśmy o tym na naszym portalu tutaj:

Lokale gastronomiczne otworzą się mimo kontroli Sanepidu i policji?

O wyjaśnienie powodów tej kontroli poprosiliśmy rybnicki Sanepid.

Czym podyktowana była owa kontrola? Dlaczego została przeprowadzona akurat w tym lokalu?

- W odpowiedzi na e-maila dotyczącego kontroli w lokalu Sweet Home Silesia informuję, że upoważnieni przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Rybniku, pracownicy, prowadzą kontrole sanitarne planowane (zgodnie z harmonogram) oraz nieplanowane (w tym np. sprawdzające, tematyczne, interwencyjne).
W celu zapewnienia szeroko rozumianego bezpieczeństwa zdrowotnego społeczeństwa, kontrole takie podejmowane są także w przypadku docierających różną drogą informacji o braku przestrzegania obowiązujących przepisów, których zadaniem jest ochrona zdrowia i życia ludzi - informuje Michał Dudek, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Rybniku.

Ile podobnych kontroli lokali gastronomicznych prowadzących działalność na wynos, przeprowadzono w Rybniku w styczniu?

W miesiącu styczniu do tej pory przeprowadzono 5 kontroli lokali gastronomicznych - tłumaczy Dudek.

Dlaczego podczas kontroli Sweet Home Silesia pracownikom Sanepidu asystowała policja? Czy obecność funkcjonariuszy policji podczas kontroli lokalu gastronomicznego to standardowa praktyka?

Podczas kontroli – w uzasadnionych przypadkach - czynności prowadzone są w obecności funkcjonariuszy policji.

Na jakiej podstawie wystawiono mandat karny dla tego lokalu?

- W lokalach gastronomicznych mandaty karne mogą być nakładane w oparciu o przepisy wskazane w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 17.10.2002 r. w sprawie nadania funkcjonariuszom organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej uprawnień do nadania grzywien w drodze mandatu karnego (DZ.U. z 2020 r. poz. 1364).
Najczęściej mandaty nakładane są za brak przestrzegania wymogów sanitarno-higienicznych (np. brak czystości I porządku w zakładzie) czy wprowadzenie do obrotu żywności po upływie terminu przydatności do spożycia czy daty minimalnej trwałości - tłumaczy Michał Dudek.

Kredyt hipoteczny, to coraz większe ryzyko. UOKiK ostrzega.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie