MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasta miso powstaje z fermentowanej soi i podobnie jak sos...
fot. Yasuhiro Amano/123RF

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Miso

Pasta miso powstaje z fermentowanej soi i podobnie jak sos sojowy stanowi smaczną i wygodną przyprawę do potraw, m.in. zup, sosów, marynat, dań jednogarnkowych. Zapewnia bogactwo związków odżywczych (m.in. mineralnych, witamin, antyoksydantów, aminokwasów) i smakowych, nadając daniom mięsno-rosołowy smak (umami) z orzechowymi nutami. Choć pasta zawiera sporo sodu (3,7 g w 100 g, 200-300 mg w łyżeczce), wciąż jest to mniej niż w soli. Ze względu na swoje walory może być też stosowana w mniejszych ilościach.

Co ważne, jedzenie miso w udowodniony sposób wspomaga profilaktykę nadciśnienia. W trwającym cztery lata badaniu z udziałem osób w wieku ok. 60 lat ci z uczestników, którzy zjadali co najmniej 2 porcje zupy miso dziennie (to nawet pół łyżeczki soli!), chorowali na nadciśnienie 5 razy rzadziej niż ci spożywający mniej niż porcję na dzień.

Zobacz również

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Wyniki PKO Gdynia Półmaratonu 2024

Wyniki PKO Gdynia Półmaratonu 2024

Polecamy

Wieczysta awansowała do II ligi! Będzie się działo!

Wieczysta awansowała do II ligi! Będzie się działo!

W IV lidze Grom Nowy Staw przegrał na wyjeździe z Gryfem Wejherowo

W IV lidze Grom Nowy Staw przegrał na wyjeździe z Gryfem Wejherowo

Okupacja "Kamionki". Postęp w rozmowach studentów z władzami uczelni

Okupacja "Kamionki". Postęp w rozmowach studentów z władzami uczelni