Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Wilki polowały na jelenie w samym środku wsi! Urząd Gminy Warlubie wydał ostrzeżenie

Wilki polowały na jelenie w samym środku wsi! Urząd Gminy Warlubie wydał ostrzeżenie

Siatkarze Hutnika chcą zrobić kolejny krok do I ligi. Program turnieju w Krakowie

Siatkarze Hutnika chcą zrobić kolejny krok do I ligi. Program turnieju w Krakowie

Polecamy

To będzie rewolucja w polskich skokach. Kamil Stoch podjął ważną decyzję

To będzie rewolucja w polskich skokach. Kamil Stoch podjął ważną decyzję

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?