5 mitów na temat pieczywa – lepiej przestań w nie wierzyć. Czy chleb jest niezdrowy i pozbawiony wartości?

Monika Góralska
Monika Góralska
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki. Z drugiej jednak strony coraz więcej z nas rezygnuje z pieczywa twierdząc, że jest ono szkodliwe dla zdrowia oraz prowadzi do nadmiernego przybierania na wadze.

Sprawdź, jakie są najpopularniejsze mity na temat pieczywa i przestań w nie wierzyć!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki. Z drugiej jednak strony coraz więcej z nas rezygnuje z pieczywa twierdząc, że jest ono szkodliwe dla zdrowia oraz prowadzi do nadmiernego przybierania na wadze. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze mity na temat pieczywa i przestań w nie wierzyć! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. shefkate/123rf.com
Udostępnij:
Dla większości osób chleb to podstawowy produkt, jedzony codziennie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, uważając, że w ten sposób wspiera swoje zdrowie.

Produkty zbożowe, w tym również chleby i bułki, są obok warzyw i owoców podstawą w piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Tymczasem wiele osób nie tylko ze względu na rosnące ceny, ale też panujące mody, np. na dietę bezglutenową, rezygnuje z jedzenia chleba. Wokół pieczywa narosło bowiem wiele krzywdzących mitów, które zarzucają mu głównie niską zawartość składników odżywczych oraz wpływ na przyrost masy ciała. Tymczasem to nie samo pieczywo jest winne, ale jego jakość.

Te mity na temat pieczywa są najpopularniejsze. Przestań w nie wierzyć!

Zobacz także:

Jak wybrać dobre pieczywo?

Kupując pieczywo warto sprawdzać jego skład i wybierać takie, które posiada tzw. czystą etykietę. Oznacza to, że znajdują się na niej tylko niezbędne do wypieku pieczywa składniki bez dodatku konserwantów, spulchniaczy czy emulgatorów.

Chleb o czystym składzie powinien zawierać tylko mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże i dodatki typu orzechy, nasiona, ziarna.

Wybierając pieczywo kieruj się tymi wskazówkami:

  • sprawdzaj skład,
  • unikaj pieczywa z dodatkiem barwników i konserwantów,
  • pamiętaj, że ciemne pieczywo nie zawsze jest razowe, ponieważ może być zrobione z mąki pszennej barwionej karmelem lub słodem jęczmiennym,
  • zwróć uwagę na typ mąki, im wyższa liczba tym lepiej (najlepiej 2000 i wyższe),
  • pieczywo pszenne nie musi być gorszej jakości, wykonane z mąki orkiszowej, pszennej razowej lub graham jest zdrowe i bezpieczne dla osób z problemami trawiennymi,
  • celiakia lub nietolerancja glutenu nie zmusza do rezygnacji z jedzenia bułek lub chleba, na rynku dostępne jest również pieczywo bezglutenowe z mąki kukurydzianej czy ryżowej.

Upiecz swój własny chleb!

miejsce #1

Severin

SEVERIN RK 2425

269,00 zł148,00 zł-45%
miejsce #2

Szybkowar Multicooker 7w1 Instant Pot Duo 3

769,99 zł531,00 zł-31%
miejsce #3

MAESTRO

MAESTRO MR-790

274,00 zł235,00 zł-14%
miejsce #4

Esperanza

ESPERANZA EKG011

99,98 zł
miejsce #5

Philips

Philips Multicooker HD3037/70

394,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: 5 mitów na temat pieczywa – lepiej przestań w nie wierzyć. Czy chleb jest niezdrowy i pozbawiony wartości? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie