Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rybnik gotuje! Ekonomicznie, ekologicznie, a przede wszystkim pysznie. Nietypowe zajęcia kulinarne dla pracowników szkół

OPRAC.:
Barbara Kubica-Kasperzec
Barbara Kubica-Kasperzec
UM Rybnik/ W.Troszka
Intendentki i kucharki z dwóch rybnickich placówek oświatowych – Szkoły Podstawowej nr 18 oraz Zespołu Szkolno-przedszkolnego nr 5 doskonaliły swoje umiejętności kulinarne pod okiem Jagny Niedzielskiej – miłośniczki i propagatorki nurtu zero waste w kulinariach, autorki programów „Bez reszty. Kuchnia zero waste”, „Widelcem po mapie” oraz „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek”.

Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i restauratorka podzieliła się z uczestniczkami warsztatów swoimi patentami, jak nie marnować żywności i mądrze wykorzystywać to, co mamy, a przy okazji ułatwić sobie życie. Wspólne gotowanie odbyło się w kuchni Żłobka Wesoła Rybka. Uczestniczkom towarzyszyła również Bogusława Metelańska – intendentka z rybnickiego Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 14, która w ostatnim czasie dokonała w swojej stołówce realnych zmian związanych z wprowadzeniem nowych potraw, zwiększeniem liczby dzieci jedzących posiłki oraz zmniejszyła ilość wyrzucanego jedzenia.

Warsztaty kulinarne zostały poprzedzone analizą (nie)marnowania żywności w ZSP5 i SP18, którą przeprowadził Tomasz Szuba – uznany autorytet w dziedzinie ograniczania marnotrawstwa żywności w gastronomii. Wszystkie te działania prowadzone są w ramach programu Śląska Przestrzeń Innowacji, którego lokalnym operatorem jest Stowarzyszenie Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS, a partnerem – Miasto Rybnik.

- Nasza innowacja rozwiązuje kilka problemów związanych ściśle z fenomenem nadprodukcji i marnowania jedzenia w żywieniu zbiorowym. Poprzez zredukowanie marnotrawstwa jedzenia rozwiązujemy kilka wzajemnie powiązanych ze sobą problemów: środowiskowy, społeczno-etyczny, braku świadomości na temat skali zjawiska oraz finansowy. Wyrzucane jedzenie to m.in. zmarnowana woda (1 kg wołowiny to marnotrawstwo ponad 15 tys. litrów wody), więcej metanu w powietrzu, który jest kilkanaście razy bardziej szkodliwy dla klimatu niż CO2, problem utylizacji i składowania odpadów spożywczych. Wyrzucane jedzenie to również problem społeczno-etyczny, na całym świecie z powodu głodu i niedożywienia umiera co kilka sekund konkretna osoba. W Polsce na szczęście nie ma problemu głodu, jest jednak problem niedożywienia szczególnie bolesny w przypadku dzieci. O ile dysponujemy oficjalnymi statystykami dotyczącymi wyrzucanego jedzenia w skali makro – całego kraju, o tyle wciąż w niewielkim stopniu wiadomo, ile i co jest wyrzucane w przypadku konkretnych instytucji - mówi Tomasz Szuba, autor innowacji. - Dotyczy to również miasta Rybnika i placówek edukacyjnych. Brak świadomości o tym co, ile, kiedy i dlaczego jest wyrzucane utrudnia zrozumienie problemu i uświadomienie sobie jego skali. Wyrzucane jedzenie ma konkretny i policzalny koszt związany z niepotrzebnie kupionym surowcem, wodą, energią, pracą ludzi. - dodaje.

Innowacja powstała na zamówienie Miasta Rybnika, które od kilku lat prowadzi konsekwentnie działania w obszarze poprawy jakości posiłków publicznych i ograniczania marnowania żywności do minimum. - Dzięki udziałowi w programie Śląska Przestrzeń Innowacji możemy kontynuować rozpoczęty w projekcie StratKIT proces uczynienia posiłków serwowanych m.in. w szkolnych stołówkach bardziej zrównoważonymi. Już teraz w modelowych placówkach staranniej planowane są zakupy, straty żywności praktycznie nie występują, jadłospis jest poszerzany o nowe, nieznane dotąd dzieciom potrawy, szkolne kucharki same pieką ciasta i pieczywo, pojawiły się też zamówienia żywności ekologicznej – dodaje Monika Kubisz z Urzędu Miasta.

Mamy nadzieję, że powstały w ramach działań w Rybniku model podnoszenia kompetencji pracowników szkolnych stołówek będzie stosowany w placówkach edukacyjnych w całej Polsce – taki jest cel naszego programu – podsumowuje Izabella Kaznowska, opiekunka innowacji z ramienia Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS.

Za nami też pierwsze warsztaty kulinarne w nowo otwartej kuchni społecznej przy ul. Zebrzydowickiej 30. We Wspólnym Stole spotkali się trenerzy kulinarni, pracownicy socjalni i lokalna społeczność. Amica, która przekazała na rzecz rybnickiej kuchni społecznej sprzęt AGD, teraz dodatkowo przeszkoliła użytkowników z jego używania, a przy okazji powstały dania, którymi można było poczęstować osoby uboższe. - Teraz, gdy miejsce już powstało, dzięki udziałowi w programie Urban_In Miasto dla każdego, realizowanemu przez Uniwersytet SWPS na zlecenie Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej, skupiamy się na wypracowaniu zasad jego funkcjonowania. Nadal poszukujemy sponsorów, którzy przekażą nadwyżki żywności przetworzonej i nieprzetworzonej, wolontariuszy, którzy zechcą nam pomóc w prowadzeniu kuchni, otwarci także jesteśmy na pomysły mieszkańców na temat konkretnych aktywności, które można w tym miejscu podejmować – przyznaje Barbara Kazana, kierowniczka Działu Projektów i Programów w rybnickim ośrodku pomocy społecznej, odpowiedzialnym za prowadzenie kuchni.

Będziemy też starali się pozyskać zewnętrzne źródła finansowania konkretnych przedsięwzięć związanych z realizacją Agendy 2030: Cel 2 – Zero głodu oraz Cel 12 – Zrównoważona konsumpcja i produkcja, a w te obszary doskonale wpisuje się nasza kuchnia społeczna. Obecnie Rybnik rozpoczął realizację projektu StratKIT+; w jego ramach we Wspólnym Stole odbędą się warsztaty związane ze zdrową, zrównoważoną dietą – dodaje Monika Kubisz z Wydziału Rozwoju UM Rybnik.

Przypominamy, że Wspólny Stół na razie otwarty jest trzy dni w tygodniu (poniedziałek, środa, piątek), w godz. 15.00 – 18.00.

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto