Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pszczyńskie lokalne gastronomiczne w kryzysie?

Aleksandra Smolak
Kuchenne rewolucje w “Kuchni i Wino” się udały, jednak jej właściciel zdecydował zamknąć lokal
Kuchenne rewolucje w “Kuchni i Wino” się udały, jednak jej właściciel zdecydował zamknąć lokal Karol Świerkot
Pszczyńskie lokalne gastronomiczne w kryzysie? Pszczyńska gastronomia w kryzysie? Po ponad 50 latach zamknięto “Pszczyniankę”, zamknęła się też “Kuchnia i Wino”

Pszczyńskie lokalne gastronomiczne w kryzysie?

Jeszcze przed wakacjami zamknięta została kultowa kawiarnia “Pszczynianka”. Od półtora miesiąca zamknięta jest też pszczyńska restauracja “Kuchnia i Wino” , kłopoty miał również kobiórski zjazd “Country”.

„Uwaga, lokal do wynajęcia, wiadomość w siedzibie firmy PIK” – taka informacja wisi na drzwiach słynnej pszczyńskiej restauracji „Kuchnia i Wino”. Po trzech latach od emisji programu „Kuchenne Rewolucje” Magdy Gessler, restauracja została zamknięta.

Przypomnijmy: to jeden z tych lokali, które po emisji programu Magdy Gessler radziły sobie świetnie (z tatarem i kuchnią śląską w menu). W styczniu 2013r. jego właściciel, Jerzy Michalik, przyznał, że właśnie dzięki „Rewolucjom” łatwiej mu będzie przetrwać kryzys. Dziś przyznaje, że powodem zamknięcia lokalu nie był brak klientów, tylko poważne kłopoty zdrowotne właściciela.

– Decyzja zapadła już dawno. Zanim zamknąłem restaurację, w tygodniku „News-week” „Kuchnia i Wino” znalazła się wśród 102 restauracji rekomendowanych przez Magdę Gessler. Na brak gości nie narzekaliśmy – mówi Michalik. Kiedy napisaliśmy o zamknięciu lokalu na naszej stronie internetowej, internauci sugerowali, by w restauracji zatrudnić innego menedżera. Ale Michalik na swoim miejscu nie chce widzieć nikogo innego. – W „Kuchni i Winie” byłem zaopatrzeniowcem, menedżerem, pełniłem każdą funkcję, jaka była potrzebna. Trudno by było przenieść te wszystkie obowiązki na jedną osobę – ocenia.

A jednak pszczynianie uważają, że nad lokalem wisi fatum, bo to już druga restauracja, która działała w tym miejscu. – Wcześniejsza restauracja została zamknięta z powodu złej lokalizacji. „Kuchni...” udało się przyciągnąć klientów, a mimo to została zamknięta – przypomina Paweł Stalmach z Goczałkowic.

Lokal jest zamknięty, zniknął też przydrożny szyld i tablica świetlna zachęcająca do odwiedzin. Jego właścicielem jest pszczyńskie Przedsiębiorstwo Inżynierii Komunalnej. Na stronie internetowej PIK jest informacja o przetargu na wynajem. Zaplanowano go 12 września.

Ale to nie jedyny przetarg. W poniedziałek miał się zakończyć przetarg na wynajem “Pszczynianki”. W jej przypadku nie ma mowy o złej lokalizacji, rynek przyciąga codziennie całe tłumy turystów. Mimo tego kawiarnia została zamknięta. Czy znalazł się nowy najemca kultowej “Pszczynianki” jeszcze nie wiadomo. Właścicielem lokalu jest Administracja Zasobów Komunalnych w Pszczynie, a jej pracownicy twierdzą, że decyzja w sprawie rozstrzygnięcia przetargu jeszcze nie zapadła. Kiedy poznamy nowego właściciela? AZK nie był w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Wiadomo na pewno, że lokal zachowa swoją dawną nazwę i będą w nim serwowane potrawy regionalne. Takie były warunki przystąpienia do przetargu.

Przez ostanie parę miesięcy z poważnymi kłopotami borykał się także kobiórski “Bufet Country”. Znajduje się tuż przy drodze krajowej nr. 1. Jak czytamy na stronie “Kuchennych Rewolucji” jego właściciele chcieli w nim stworzyć wyśnioną Amerykę.

– Ten sezon postawi przed Magdą Gessler wiele nowych wyzwań. Przyjdzie jej ratować polski „american dream” pewnego małżeństwa, które po licznych podróżach do USA postanowiło otworzyć Bufet Country w Kobiórze. Miało być tak pięknie, a wyszedł… przydrożny bar bez charakteru i z wyjątkowo niedobrym jedzeniem. Magda spróbuje nadać temu miejscu prawdziwie amerykański sznyt, a menu ustali bezpośrednio z potencjalnymi klientami, czyli kierowcami tirów.

Jak się udała rewolucja w kobiórskim zajeździe Country, przekonamy się we wrześniu, jednak nasi internauci już teraz zachwalają nowe menu. – Rewelacja, polecam. Burgery pierwsza klasa, i te domowe frytki – pisze na pszczyna. naszemiasto.pl internautka Daria. – Po rewolucjach w country rewelacja. Przepyszny hamburger. Czyściutko i przyjemnie. Wystrój restauracji przenosi nas za ocean. Warto odwiedzić to miejsce jeśli jest się koneserem wołowiny – dodaje internautka Tyszanka.

Sama właścicielka zajazdu do rewolucji podchodzi ostrożnie i jak przyznaje, na razie nie chce wydawać na jej temat żadnej opinii. – Emisja programu się jeszcze nie odbyła. Mało kto wie, że Magda Gessler przeprowadziła u nas rewolucję. Jest jeszcze zbyt wcześnie, by mówić o przypływie klientów, ale Ci co już zdążyli po rewolucjach nas odwiedzić, faktycznie wracają – mówi.

Właściciele nie znają jeszcze dokładnej daty emisji kobiórskich rewolucji, ale spodziewają się jej na początku września. Nowe odcinki Kuchennych rewolucji startują 4 września o 21:30.

Jaki będzie dalszy los lokalu, przekonamy się niebawem. Jesienią powinniśmy również poznać nowych najemców “Pszczynianki” i dawnej restauracji “Kuchnia i Wino”.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pszczyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto