Zbieranie nie jest jednak takie łatwe, bo jak odróżnić podgrzybka od sromotnika? Początkujący powinni przede wszystkim zaopatrzyć się w atlas grzybów, pozwoli on na zapoznanie się z rodzajami i oswojenie z budową grzyba.
- Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z grzybami powinni przede wszystkim zbierać grzyby rurkowe, a nie blaszkowe, gdyż te drugi są trudniejsze do rozpoznania - tłumaczy Małgorzata Zawodniak z Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gliwicach.
- O czym należy wiedzieć i pamiętać, to żeby nie zbierać grzybów do reklamówek, czy woreczków foliowych, najlepiej do koszyków. Grzyby się nie zaparzą i zachowają swoją świeżość. W innym wypadku mogą stać się szkodliwe - dodaje.
Jeśli kupujemy grzyby na targu lub w sklepie obowiązkowo, powinniśmy sprawdzić atest. Jest on wydawany w sanepidach w całym kraju, przez zatrudnionych kwalifikatorów i grzyboznawców. Z atestu dowiemy się co to za grzyby, kiedy i gdzie zostały zebrane, a najważniejsze, że nie budzą zastrzeżeń.
Atest na dowolną partię ważny jest przez 48 godzin, ale grzyby muszą być przez ten czas przechowywane w temperaturze 10 stopni Celcjusza.
Jeśli, mimo zachowanych środków ostrożności, poczujemy się źle po zjedzeniu grzybów, to nie możemy tego lekceważyć.
Natychmiast należy udać się do lekarza. Idealną sytuacją jest, jeśli zostało trochę potrawy z grzybów, wtedy powinniśmy ją wziąć ze sobą. Lekarze będą mogli sprawdzić co spowodowało zatrucie.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?