Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku z Rybnika i okolic wiedzą co dobre. Kto prowadzi wśród kucharzy?

AK
Autorskie pomysły kucharza Łukasza Gamonia z restauracji “Taaka Ryba” z Suminy znalazły się w prestiżowym “Żółtym Przewodniku”, gdzie trafiają najlepsze restauracje. Nic dziwnego, że pan Łukasz prowadzi w plebiscycie Dziennika Zachodniego “Mistrzowie Smaku”, w kategorii “Kucharz Roku 2018 w Rybniku i powiecie rybnickim”.

Mistrzowie Smaku z Rybnika i okolic wiedzą co dobre

W zawodzie jestem już od 20 lat, licząc też szkołę, czyli od szesnastego roku życia. W mojej karierze przewinęło się trochę restauracji na Śląsku, aż trafiłem do “Taakiej Ryby”. Dlatego jestem w “Taakiej Rybie”, bo tu szef pozwolił mi się rozwijać. Robię swoje pomysły na jedzenie, które gdzieś tam się sprawdzają. Zostały wyróżnione w Żółtym Przewodniku, wśród 100 najlepszych restauracji

- mówi Łukasz Gamoń.

Oczywiście, w Taakiej Rybie, jak sama nazwa wskazuje można skosztować wiele smacznych ryb, (ale nie tylko). Są to świeże ryby z miejscowego łowiska, znajdującego się przy restauracji.

- W sezonie mamy zarybione stawy - jest karp, pstrąg, jesiotr. W naszej restauracji są ryby z naszego łowiska - mówi Gamoń. - A jak ktoś złowi na Waszym łowisku rybkę, to mu ją pan przygotuje? - zagadujemy.

- Można złowić rybkę, wziąć ją do domu, ale nie działamy na tej zasadzie, że ktoś przychodzi ze złowioną przez siebie rybą do restauracji i ja mu ją robię, choć muszę przyznać, że to całkiem niezły pomysł - śmieje się Łukasz Gamoń.

W karcie menu są ryby słodkowodne, polskie.

- Żadnych jakiś tam “wymyślatych”, mrożonych nie sprowadzamy, ale jako restauracja grilowa mamy też combra, jagnięcinę, sezonowane polędwnice wołowe. I teraz jako pierwsi w Rybniku zakupiliśmy grila, który jako jedyny na świecie ma atest i może być opalany węglem i żywym ogniem i stać na kuchni. Wszystkie mięska mamy prosto z grila - mówi Łukasz Gamoń.

- Rozumiem, że na brak klientów nie narzekacie? Wizyta pani Magdaleny Gessler nie jest konieczna? - żartuję. - Nie potrzebujemy interwencji pani Gessler, absolutnie. Pani Gessler może do nas przyjechać, coś sobie zjeść ze smakiem - śmieje się Łukasz Gamoń.

Na brak klientów nie narzeka też “Pierogarnia Przytulna”, mieszcząca się przy Mikołowskiej 5, w klimatycznym miejscu tuż obok rybnickiej fontanny pod Bazyliką, która w tej chwili prowadzi w kategorii “Restauracja Roku 2018 w Rybniku i powiecie”. - Naszą specjalnością są pierogi ruskie, ale powodzeniem cieszą się też inne, ze szpinakiem, czy mięsem - mówi nam Agnieszka Żalnierunas, właścicielka “Pierogarni Przytulna”.

W kategorii “Cukiernia/Kawiarnia Roku 2018 w Rybniku na czoło wysunęła się teraz “Cafe Bosko” przy ulicy Sobieskiego 14.

Z kolei wśród “Barów/Jadłodajni/Bistro Roku 2018 najwięcej głosów, póki co ma “Smażalnia Ryb Croatia” przy ul. Mikołowskiej 99.

Bardzo dużą popularnością cieszy się też Agata Czyż, z “Karczmy Sękata”, która prowadzi w kategorii “Kelner Roku w Rybniku”.

W dalszym ciągu czekamy na Państwa zgłoszenia świetnych restauracji, dobrych kucharzy i sympatycznych kelnerów. Głosowanie będzie trwać do środy, 19 lipca br. do godz. 22.
Szczegóły: Mistrzowie Smaku GŁOSUJ

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto