Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku z Rybnika i okolic dbają o nasze podniebienia. Kto prowadzi? WIDEO

ZUZA, MART
Głosowanie w plebiscycie trwa od 15 czerwca. Pierwszy, powiatowy etap zmierza ku końcowi - na swoich faworytów będzie można głosować jeszcze tylko do czwartku, 19 lipca do godz. 22. Laureaci w każdej z kategorii, poza medalami i dyplomami, zachowają głosy i zdobędą awans do rywalizacji na szczeblu całego województwa. Państwa głosy w finale będziemy przyjmować do 3 sierpnia, a pod koniec miesiąca - wielkie zakończenie akcji oraz rozdanie nagród.

Mistrzowie Smaku z Rybnika i okolic dbają o nasze podniebienia. Kto prowadzi?

PIEROGARNIA PRZYTULNA WCIĄŻ LIDEREM

W głosowaniu na najlepszą restaurację roku wciąż prowadzi rybnicka Pierogarnia Przytulna, gdzie mamy okazję spróbować aż 13 rodzajów pierogów. Restauracja położona jest przy ul. Mikołowskiej 5, co jest dużym atutem, gdyż zajadając się pierogami możemy podziwiać jedno z najpiękniejszych miejsc w Rybniku - Bazylikę Mniejszą oraz fontannę i deptak. - Specjalizujemy się nie tylko w pierogach, ale również w naleśnikach, ręcznie tartych plackach ziemniaczanych oraz zmieniających się codziennie zupach - informuje właścicielka lokalu, Pani Agnieszka Żalnierunas.

Na drugim miejscu pozostaje Taaka Ryba. Restauracja znajduje się przy ul. Leśnej 15 w Suminie. Dania z pasją i sercem serwuje tutaj Szef Kuchni Łukasz Szymon Gamoń, który przoduje w kategorii Kucharz Roku 2018, a bogata karta dań zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających gości.

ŚWIEŻO I PYSZNIE - OTO METODA NA SUKCES

Prowadzenie w głosowaniu na Kucharza Roku kolejny tydzień utrzymuje Łukasz Gamoń z Taakiej Ryby w Rybniku. Nad przeciwnikami zdobył - póki co - przewagę ponad czterdziestu głosów, lecz plebiscyt wciąż jeszcze trwa.

Łukasz Gamoń pracuje w zawodzie już od 20 lat. Jak mówi, jego kulinarna kariera rozwijała się w wielu miejscach na całym Śląsku. W Taakiej Rybie może się rozwijać, realizować własne pomysły na dania, które zresztą zostały również wyróżnione w Żółtym Przewodniku wśród 100 najlepszych restauracji.

W Taakiej Rybie możemy oczywiście skosztować wielu smacznych ryb z miejscowego łowiska znajdującego się obok restauracji, ale nie tylko one zapełniają kartę dań.

Na drugim miejscu w kategorii Kucharz Roku 2018 w Rybniku znajduje się aktualnie Łukasz Czarnota z Restauracji Europa, a na trzecim Salvatore Policardo z Restauracji Clasica.

LUBIĘ WIDZIEĆ, ŻE KLIENCI SĄ ZADOWOLENI

Kelnerką roku nadal pozostaje Agata Czyż, pracująca w Karczmie Sękatej w Rybniku. Pani Agata pracuje w karczmie już ponad rok. - O tym, że zostałam nominowana, dowiedziałam się przypadkiem. Byłam wtedy w karczmie i odebrałam telefon z tą miłą wiadomością. Miałam więc informację z pierwszej ręki i do tej pory nie mam pojęcia, kto postanowił docenić moją pracę - opowiadała nam Pani Agata Czyż. Co najbardziej ceni w swojej pracy? - Przede wszystkim kontakt z ludźmi. Lubię widzieć radość na twarzy klientów, kiedy odwiedzają restaurację, Cieszy mnie to, kiedy wychodzą z niej zadowoleni i obiecują, że jeszcze nas odwiedzą. To dla mnie znak, że dobrze wykonuję swoją pracę.

Drugie miejsce w tej kategorii również nie uległo zmianie. Wciąż plasuje się na nim Pani Bogusława Żok, kelnerka w restauracji Taaka Ryba znajdującej się w Suminie.

KUCHNIA RODEM Z CHORWACJI

Zaciekły bój toczył się pomiędzy Smażalnią Ryb Croatia a Pierogarnią Przytulna w kategorii najlepszy Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku 2018, jednak ostatecznie pierwsze miejsce zajmuje na razie Smażalnia Ryb położona przy ulicy Mikołowskiej 99. Chorwacki klimat i ryby w rozmaitych odsłonach to cechy wyróżniające smażalnię. W Rybniku istnieje już od ponad 4 lat.

- Serwujemy dania rodem z Chorwacji. Moja rodzina ma chorwackie pochodzenie, dlatego postawiliśmy właśnie na taką kuchnię. Można u nas zjeść pyszną rybkę, ale również zawsze świeże owoce morza. - opowiada właściciel restauracji, Damian Marcol. Jeśli chcemy dowiedzieć się czym są girice, czy poczuć śródziemnomorski klimat, warto odwiedzić Smażalnię Ryb Croatia.

Damian Marcol opowiada o smażalni ryb Croatia

TRADYCYJNE KOŁOCZE OD TKOCZA

Cukiernia Tkocz przy Wierzbowej 53 w Rybniku nadal znajduje się na pierwszym miejscu w kategorii Cukiernia/
Kawiarnia Roku 2018. Jest to miejsce ze stuletnią tradycją, które oferuje tradycyjne wypieki i kołocze weselne. Tajemnicą ich sukcesu jest tradycyjna śląska receptura zapoczątkowana przez dziadka z Orzepowic i doceniana wśród klientów przypominających sobie smak dzieciństwa.

Pierwszymi właścicielami obecnej Cukierni Tkocz byli Lidia Tkocz - córka Teodora Tkocz, piekarza z Orzepowic oraz jej mąż Edward Tkocz, który był mistrzem piekarnictwa, cukiernictwa i karmelarstwa - piszą o sobie właściciele.
Drugie miejsce wciąż bezpiecznie zajmuje kawiarnia Cafe Bosko, położona przy ulicy Sobieskiego 14.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto