Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchenne Rewolucje w Leszczynach. Gessler: Spróbujcie sami, ja jestem zadowolona z lokalu Po prostu Stołówka

Aleksander Król
Kuchenne Rewolucje w Czerwionce-Leszczynach. Po prostu Stołówka
Kuchenne Rewolucje w Czerwionce-Leszczynach. Po prostu Stołówka Aleksander Król
Na Śląsku ludzie są bardzo odważni - robią restaurację tam, gdzie chcą - zauważyła Magda Gessler, przekraczając próg restauracji Helios, znajdującej się w Leszczynach. Lokal miał być prezentem Piotra dla żony Doroty, bo ona marzyła o restauracji, ale się nie udało. Na pomoc przyszła Gessler, która zrobiła w Czerwionce Leszczynach Kuchenne Rewolucje. Dziś na brak gości lokal o nowej nazwie "Po prostu Stołówka" nie narzeka. Dziś TVN wyemitował odcinek Kuchennych Rewolucji w Czerwionce-Leszczynach.

Kuchenne Rewolucje w Leszczynach. Gessler: Na Śląsku ludzie są odważni. Robią restaurację gdzie chcą

Na początku entuzjazm prysł, gdy tylko Magda Gessler przekroczyła próg dawnej restauracji Helios w Leszczynach. – Trochę grecka, a trochę polska wieś – podsumowała krótko Gessler. A potem było coraz gorzej. Karta menu lepiła się jej do rąk, w żurku pływały „krupki jakby miał ospę", a barszcz przypominał Gessler bardziej „pomyje z buraków”.

Załoga restauracji z Leszczyn nie zamierzała poddać się bez walki. Kucharka Krystyna przyznała, że rosół jest „ciut słony, ale smaczny, a pizza jest na cienkim cieście, choć Gessler wytykała, że za grube. – Rosło jak diabeł – rzuciła pani Krystyna przed kamerą.

Swoje zdanie w odcinku miał też kelner Mateusz. – Mam dobry bajer i niezłą fryzurę, dam radę. Ale na Magdzie Gessler nie zrobiło to większego wrażenia.

Podczas Kuchennych Rewolucji w Czerwionce-Leszczynach Gessler rzucała garnkami i rusztami, bo kuchnia była brudna i nic nie smakowało. – Takiego przypadku jeszcze nie było, by nic nie można było zjeść – mówiła Gessler.

Jednak szybko zaprowadziła w Leszczynach porządek. Zrzuciła zasłony i logo restauracji Helios, która odtąd nazywa się "Po prostu Stołówka".
Wnętrze zrobiło się o wiele cieplejsze, a na półkach pojawiły się emaliowane garnki z Huty Silesia.

Nauczyła załogę przygotowywać kilka popisowych dań, m.in. gulasz węgierski i masło śledziowe. I udało się!

Gdy po kilku tygodniach po grudniowych Kuchennych Rewolucjach w Czerwionce-Leszczynach Magda Gessler pojawiła się znowu w lokalu Po Prostu Stołówka, na kuchni nie było już pani Krystyny. Ale rękawy zakasała sama właścicielka Dorota.

Jeszcze nie do końca – jak stwierdziła Gessler wyszedł jej gulasz, ale za to gołąbki i pierogi ruskie były przepyszne!

Lokal Po prostu Stołówka jest dla mnie zaskoczeniem – mówiła Gessler na finał odcinka. Bo odeszła kucharka, ale właścicielka sama gotuje i bardzo się stara. Przyjdźcie, spróbujcie sami. Ja jestem zadowolona

– chwaliła na koniec Magda Gessler.

Zadowoleni są też właściciele lokalu Po prostu Stołówka - Dorota i Piotr.

Pierwsze dwa dni wizyty pani Magdy Gessler były straszne. Potem faktycznie dotarło do nas, że wiele rzeczy musimy zmienić, siebie również i poszliśmy do przodu. Dużo się zmieniło – zaplecze kuchenne, organizacja pracy, ale najważniejsze, że w życiu też się zmieniło, nie ciągniemy pociągu już w złą stronę, każde w inną. Jedziemy w tę samą stronę, na tym samym wózku

- mówi Piotr, właściciel lokalu Po prostu Stołówka w Czerwionce-Leszczynach.

W dniu emisji odcinka Kuchennych Rewolucji w Czerwionce-Leszczynach właściciele dostali od znajomych piękny tort... z Magdą Gessler. Było wspaniale!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto