Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jedliście kiszone pomidory? Nie? To spróbujcie! [SPRAWDZONY PRZEPIS]

rsm
Kiszone pomidory
Kiszone pomidory Juliusz Woźny
Lubicie kiszone ogórki? To musicie koniecznie spróbować kiszonych pomidorów.

Mój kolega, Juliusz Woźny, znany wrocławski smakosz i wielbiciel dobrego jadła, a także człowiek, który w kuchni nie boi się eksperymentów, podesłał mi przepis na kiszone pomidory.

Składniki:

* Pomidory (w zależności ile słoików pomidorów chcemy zakisić). Pomidory najlepiej gdyby były w twardej skórce i podłużne – jak np. odmiana lima.
* kwiatostan kopru (może też być z łodygą)
* korzeń chrzanu
* 2 ząbki czosnku
* zalewa: woda i sól (na litr wody łyżka soli – czubata)

Przygotowanie:

Na dno słoika włożyć koper, obrany korzeń chrzanu (około 7 cm), dwa ząbki czosnku (przekrojone na pół).
Na to wszystko trzeba ułożyć pomidory (nie za ciasno, żeby nie popękały) i całość zalać roztworem ciepłej wody i soli (na litr wody łyżka soli – woda nie może być gorąca, musi być ciepła).

Zakręcamy słoiki i czekamy około tygodnia, półtora. Po tym czasie możemy cieszyć nasze podniebienie i kubki smakowe kiszonymi pomidorami. Smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto